Politică

USR acuză Primăria Ocna Mureș că a eșuat în atragerea fondurilor europene

Monica Gall, Miron Savu și Atila Sipos, raportorii USR Ocna Mureș la prima întâlnire cu simpatizanții din acest an

Administrația locală din Ocna Mureș nu a găsit soluții pentru dezvoltarea socio-economică a orașului, chiar în condițiile în care pe la „porțile” orașului trece autostrada A10. Altfel spus, edilii ocali au eșuat în tentativa de modernizare a localității prin atragerea de fonduri europene.

Concluzia aparține raportului de evaluare a performanțelor administrației locale prezentat de reprezentanții filialei locale a Uniunii Salvați România (USR) din Ocna Mureș. Acest raport a prilejuit și prima întâlnire cu simpatizanții formațiunii politice din acest an.

Membrii filialei au fost împărțiți în echipe de lucru pe diferite domenii de interes, iar analizele au fost susținute de către coordonatorii de proiect.

În preambulul întâlnirii, Monica Gall (foto stânga), președinta filialei locale USR, s-a declarat dezamăgită de faptul că „actualul primar se află la al doilea mandat, însă în cei șapte ani de când administrează orașul nu am văzut o evoluție în orașul nostru”. Mai mult, spune raportul, „la absorbția fondurilor europene ne aflăm printre codașii județului. În timp ce alte primării din județ au asfaltat și modernizat toate satele aparținătoare, administrația din Ocna Mureș are în derulare doar două proiecte pe finanțare din fonduri europene: reabilitarea termică a spitalului din oraș și canalizarea de la Războieni”.

Monica Gall a mai punctat faptul că, deși „autostrada (A10 – nota redacției) ne trecere pe la «poartă», această oportunitate nu este fructificată de Primărie”.

Miron Savu (foto mijloc), coordonator al departamentului de politici publice, a prezentat o radiografie a infrastructurii din Ocna Mureș. „Din graba de a face ceva, cei care au proiectat execuția lucrărilor au eliminat 10-12 locuri de parcare în zona cimitirului, prin felul în care au pus bordurile. De asemenea, pe străzile modernizate accesul în curțile oamenilor se face dificil, spre disperarea acestora. Ce sa mai vorbim despre permanenta risipa de bani pe plombele asfaltice? Podul de la intrarea în oraș a fost reabilitat complet în 2013, iar de atunci în fiecare primăvară se fac lucrări de reparare a craterelor care apar în asfaltul de proastă calitate.”

Atila Sipos (foto dreapta), vicepreședintele filialei, a vorbit despre satul natal – Cisteiul de Mureș. „Când intri în sat te bulversează trei lucruri: lipsa asfaltului pe străzile secundare, lipsa canalizării și munții de moloz aruncați pe marginea drumului. Și când te gândești că aceste lucrări de utilitate publică se puteau face demult prin fonduri europene, însă pentru asta îți trebuie puțină competență ca să întocmești un proiect eligibil”.

Atila Sipos este student în an terminal la Facultatea de Business din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și totodată face muncă autodidactă de specializare în accesarea fondurilor europene. „Nu mă tentează nici faptul să rămân la Cluj și nici mirajul străinătății nu mă fură. Vreau să contribui la modernizarea comunității din care fac parte”, a mai spus Atila Sipoș.

În plus, filiala USR s-a mai plâns că primarul Silviu Vințeler a refuzat să le acorde un sediu, în condițiile legii, chiar dacă „tot mai mulți oameni își depun adeziunile pentru a deveni membri ai filialei din Ocna Mureș”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.