Administrație

Nu ajung banii pentru realibilitarea Sălii Unirii. Consilierii județeni au votat alocarea suplimentară a un milion de lei

Sala Unirii din Alba Iulia, intrată în reabilitare în urmă cu un an, necesită lucrări suplimentare de peste 1,1 milioane de lei faţă de devizul estimat iniţial, modificarea indicatorilor economici fiind aprobată joi de către consilierii judeţeni din Alba.

„Lucrările suplimentare sunt indispensabile atingerii cerinţelor de calitate, a indicatorilor tehnico-economici asumaţi de autoritatea contractantă şi nu afectează caracterul general al contractului. Valoarea lucrărilor suplimentare este de 1.103.290,53 lei cu TVA şi necesită o durată suplimentară de execuţie a lor. În consecinţă, devizul general al cheltuielilor necesare realizării investiţiei a fost actualizat prin cuprinderea acestor lucrări suplimentare, fapt ce a condus la modificarea unor indicatori economici”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat joi.

Astfel, valoarea totală a investiţiei este de peste 10,2 milioane de lei, cu TVA inclusă, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 15 luni.

Finanţarea investiţiei se va face din bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locala – OUG 28/2013, cu cofinanţare din bugetul local alocat Consiliului Judeţean Alba. Astfel, de la bugetul de stat sunt alocaţi aproape 10 milioane de lei, iar de bugetul local – cofinanţare CJ Alba peste 312.000 de lei.

Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesita o amplă restaurare. Imobilul avea nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuire a tâmplăriei şi de refacere a interiorului.

Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegaţi au decis Unirea Transilvaniei cu România şi care a găzduit, de asemenea, banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937.

Imobilul a fost ridicat între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazinou pentru militarii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.