Social

Se împlinesc 234 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan

Alba Iulia comemorează joi împlinirea a 234 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii Răscoalei ţărăneşti de la 1784, din Transilvania.

Joi se împlinesc 234 de ani de când conducătorii Răscoalei ţărăneşti de la 1784-1785, Horea, Cloşca şi Crişan, au fost pedepsiţi şi executaţi cu cruzime prin tragerea pe roată la Alba Iulia, pentru acţiunile lor prin care au încercat să îi scape pe ţărani de situaţia extrem de grea în care trăiau la acele vremuri.

Evenimentele comemorative încep joi la ora 10, la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, din Cetatea Alba Carolina, un monument impresionant, de peste 22 de metri, situat în zona Porţii a Treia a cetăţii. Aici se va intona Imnul Naţional al României, vor fi rostite alocuţiuni privind semnificaţia evenimentului şi se vor depune coroane, jerbe şi buchete de flori.

Şi pe Dealul Furcilor, zona care reprezintă, de fapt, locul execuţiei din 28 februarie 1785, vor avea loc evenimente comemorative. Aici se va desfăşura şi un ceremonial religios, cu începere de la ora 10,30.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.