Social

Primul caz de rujeolă, după aproape un an de la ultima îmbolnăvire în județ

Primul caz de rujeolă în judeţul Alba, după aproape un an, a fost confirmat la un băiat de 12 ani, dintr-un sat din Munţii Apuseni, aflat la limita cu judeţul Bihor, copilul nefiind vaccinat.

Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, acest caz a apărut după aproape un an de la ultima îmbolnăvire confirmată în judeţul Alba de analizele de laborator.

Cazul a fost înregistrat în comuna Arieşeni, într-o zonă în care acoperirea vaccinală este mai scăzută decât media la nivelul judeţului Alba. „Evoluţia la tratament al cazului din Arieşeni este favorabilă”, a precizat sursa citată.

DSP Alba recomandă tuturor părinţilor să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor, precizând că aceasta reprezintă cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire şi este asigurată prin Programul Naţional de Vaccinare al Ministerului Sănătăţii.

„La medicii de familie din judeţ există suficiente doze de vaccin ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei”, se arată în comunicat.

DSP Alba arată că rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată.

În perioada 2016 – 2019, în România au fost raportate 62 de decese cauzate de această boală, majoritatea cazurilor având condiţii preexistente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.