Administrație

2 mil. lei finanțare nerambursabilă pentru modernizarea școlii gimnaziale din Stremț

Peste două milioane de lei fonduri Regio vor fi investite în modernizarea şcolii din localitatea Stremţ, urmând ca la sfârşitul anului 2021 elevii acesteia să beneficieze de o clădire complet modernizată şi de dotări noi pentru cursuri.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, contractul de finanţare pentru proiectul „Modernizare şcoala gimnazială în satul Stremţ, comuna Stremţ, judeţul Alba” a fost semnat joi de către primarul Traian Ştefan Popa şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Valoarea totală a proiectului este de peste 2,3 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă circa 98% din suma cheltuielilor eligibile, adică mai mult de 500.000 de euro.

Pe lângă creşterea accesului, calităţii şi atractivităţii educaţiei, care contribuie astfel la creşterea ratei de participare la diferite niveluri de educaţie, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaţionale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibilă şi de calitate, precum şi asigurarea de şanse şi oportunităţi egale pentru educaţie.

„Primăria Stremţ şi-a asumat, prin strategia locală de dezvoltare, atingerea acestui obiectiv, realizând prin investiţia propusă primul pas, respectiv de
modernizare a Şcolii gimnaziale din satul Stremţ, care asigură educaţia a unui număr de 177 de elevi. Indirect, proiectul nostru se adresează populaţiei din
comună, prin îmbunătăţirea structurii de învăţământ şi a actului didactic, precum şi prin dotarea corespunzătoare a sălilor de clasă”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Traian Ştefan Popa, în momentul semnării acestui contract de finanţare.

Proiectul prevede lucrări de modernizare a clădirii existente a şcolii, unde învaţă aproape 180 de elevi. Se vor realiza lucrări pentru înlocuirea elementelor de şarpantă deteriorate şi înlocuirea şipcilor, inclusiv înlocuirea integrală a sistemului de scurgere a apelor, se vor amenaja rigole de dirijare a apelor provenite din burlane. De asemenea, se vor desface tencuielile interioare şi exterioare deteriorate, dar şi pardoselile existente şi se vor realiza pereţi de compartimentare, astfel încât să rezulte grupuri sanitare noi şi un hol care să deservească accesul. Se vor realiza noi instalaţii electrice, sanitare, termice, noi tencuieli interioare, precum şi un termosistem din polistiren expandat.

Investiţia prevede şi dotarea corespunzătoare cu mobilier şi tehnică de calcul a claselor de curs.

Lucrările se vor finaliza până la sfârşitul lunii noiembrie 2021, arată ADR Centru.

„Localităţile mici, din mediul rural, au această şansă de a accesa resurse financiare nerambursabile europene pentru îmbunătăţirea bazei materiale în
educaţie. Este pentru prima dată când Programul REGIO finanţează investiţii în comuna Stremţ din judeţul Alba şi este bine că aceste fonduri degrevează bugetul
local, pentru creşterea încrederii cetăţenilor în activitatea administraţiei publice, dar şi pentru îmbunătăţirea interesului elevilor şi părinţilor faţă de studiu”, a declarat, la rândul său, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.