Politică

Provocare privind învățămîntul profesional. „Andronescu are șansa să-și îndrepte greșeala”

Deputatul PNL Claudiu Răcuci consideră că greşeala majoră făcută de Ecaterina Andronescu în anul 2009, atunci când a desfiinţat şcolile de arte şi meserii, poate fi îndreptată, mediul economic fiind mai dispus ca niciodată să ajute la reconstrucţia învăţământului profesional.

„Doamna Andronescu a greşit grav în 2009, atunci când era tot ministru al Educaţiei şi când a retras finanţarea statului pentru şcolile de arte şi meserii. Astăzi culegem roadele nefaste ale acelei decizii, pentru că majoritatea agenţilor economici nu găsesc angajaţi calificaţi, în concordanţă cu noile cicluri de producţie. Firme mari din străinătate ar veni la noi să angajeze români şi să plătească salarii de peste 1.000 de euro, însă renunţă la investiţii pentru că ştiu că este un calvar să găseşti angajaţi calificaţi în România. Este de notorietate ce eforturi au făcut firme ca Daimler sau Bosch ca să angajeze români. Dacă şcolile profesionale, orientate către calificarea elevilor nu ar fi fost desfiinţate, atunci, astăzi, nu am fi avut nicio problemă”, spune Răcuci într-o declarație de presă.

„Astăzi avem, graţie propunerilor PNL, din nou oportunitatea de a reface învăţământul profesional şi profesional dual”, mai spune deputatul de Alba, precizând că „principalul obstacol în calea calificării tinerilor este chiar Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei! De exemplu, cu ocazia bugetului de stat, PNL a propus dublarea numărului de burse profesionale şi creşterea cuantumului acestora, pentru că bursele nu am mai crescut de nu ştiu câţi ani”.

Deputatul liberal spune că „Andronescu s-a opus, în loc să ne susţină!”. Potrivit acestuia, „PNL nu s-a lăsat bătut şi a propus un proiect legislativ pentru a susţine un număr dublu de elevi în învăţământul profesional şi pentru a creşte bursele acestora. Aşadar, i-am mai dat încă o şansă doamnei Andronescu ca să-şi repare greşeala făcută în urmă cu 10 ani. Dacă şi de această dată se va opune, înseamnă că ori nu înţelege nimic din rostul învăţământului, ori urăşte şi dispreţuieşte mediul economic privat, care are nevoie de angajaţi calificaţi, nu de diplome fără valoare.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.