Economie

România, pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al apiculturii

România se află pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al apiculturii, a declarat, vineri, la Blaj, preşedintele Comisiei de Ştiinţă şi Tehnologia Calităţii Produselor Apicole din cadrul ApiMondia, Etienne Bruneau, prezent la „Sărbătoarea Mierii”, eveniment care găzduieşte, în premieră pentru ţara noastră, şi cea mai importantă conferinţă apicolă din Europa, „BeeCome”.

„Din câte ştiu, România are una dintre cele mai bune medii pentru dezvoltarea apiculturii şi pentru albine. La ora actuală, România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al apiculturii”, a afirmat, în deschiderea conferinţei „BeeCome”, Etienne Bruneau.

Reprezentantul ApiMondia a atras atenţia că, în ultimii ani,apicultura fost afectată de multe pierderi, iar acest lucru este un „semnal de alarmă”, pentru că, a spus el,albinele sunt considerate un fel de indicator al calităţii mediului.

„În momentul în care vedem că albinele dispar, e foarte important să luăm măsuri, să facem ceva pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat Bruneau. El a adăugat că „ceea ce mâncăm, până la urmă, depinde de albine”, care sunt foarte bune polenizatoare.

„La ora actuală, este foarte important să convingem agricultura, care este intensivă, că apicultura poate fi un partener de nădejde pentru obţinerea unor produse, a unor condiţii mult mai bune. (…). Aveţi un mediu minunat, aşa că vă rog să-l păstraţi pentru albine şi pentru viaţă”, a conchis Etienne Bruneau.

Alţi reprezentanţi ai unor asociaţii de apicultori din Europa, ca preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti din Germania, Walter Haefeker, şi Henry Clement, fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Apicultorilor din Franţa, au subliniat efectul „nefast” al neonicotinoidelor asupra albinelor, care se confruntă cu o mortalitate excesivă din cauza pesticidelor folosite în agricultură.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.