Mozaic

Cum să pui mână de la mână ca să scapi de aglomerație. Cazul Florești – Cluj

Comuna Florești este o localitate situată la ieșirea din municipiului Cluj-Napoca spre Oradea, localitate care are mari probleme legate de traficul aglomerat. Locuitorii, majoritatea navetiști în Cluj-Napoca, caută soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Pe lângă faptul că deține recordul de a fi comuna cu numărul cel mai mare de locuitori din țară (cu o populație de 22.000 de locuitori în statisticile oficiale, dar cu evaluări care o creditează cu o populație care ar putea depăși 30.000 de locuitori), localitatea este tranzitată zilnic de cel puțin 70.000 de mașini, un alt record național.

În aceste condiții, câțiva locuitori ai comunei au făcut un grup pe Facebook unde cei care fac zilnic naveta la Cluj, singuri, pot să ofere să îi ducă și pe alții, gratuit, ca să se reducă numărul de mașini care circulă pe ruta Florești-Cluj-Napoca și invers.

Pentru floreșteni este un adevărat calvar fiecare dimineață în care trebuie să ajungă în Cluj-Napoca la serviciu și fiecare seară când se întorc acasă. Ei petrec zilnic ore întregi în trafic. Au așteptat ani de zile în zadar realizarea unor rute ocolitoare sau găsirea altor soluții pentru problema lor, însă văzând că administrația locală bate pasul pe loc, au început să caute ei alternative. A fost nevoie de noi soluții, ținând cont că și varianta ocolitoare Grigorescu-Florești a devenit la fel de aglomerată ca strada principală.

Astfel, câțiva tineri floreșteni au înființat un grup de Facebook, denumit „Rideshare Floresti-Cluj/Cluj-Floresti zilnic”, unde șoferii care circulă pe această rută zi de zi, pot să anunțe și să ia pasageri.

„Într-o dimineață, am numărat 30 de mașini, inclusiv a mea, în care se afla o singură persoană, șoferul. Dacă fiecare am lua câte 2 persoane, s-ar reduce considerabil numărul mașinilor și astfel nu s-ar mai crea blocaje”, a povestit un floreștean.

Oamenii au început să ofere locuri în mașinile personale, anunțând ora de plecare și traseul și specificând că transportul este gratuit.

„Mâine la 8.30 plec de pe Magnoliei (zona Tăuți), o iau pe Poligonului, european, Mănăștur, Plopilor până pe Moților, 3 locuri, gratis”, este un exemplu de anunț.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.