Social

Focarul de hepatită acută virală de la Blaj persistă

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a anunțat că acționează pentru „limitarea focarului” de hepatită acută virală de tip A în municipiul Blaj unde, de la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate 17 cazuri la copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani.

Este vorba despre șase cazuri în luna ianuarie, cinci în luna februarie și alte șase cazuri în luna martie.

Miercuri, o echipă mixtă a DSP formată din specialiști de medicină preventivă și inspectori sanitari s-a deplasat în municipiul Blaj cu scopul de a lua toate măsurile necesare în vederea limitării evoluției focarului în colectivitățile preșcolare și școlare din zonă. Reprezentanții DSP Alba au avut o întâlnire de lucru la care au participat directorii de instituții de învățământ, asistenții medicali comunitari, medic și asistenți medicali școlari, coordonatorul serviciului de asistență socială și mediatorul sanitar.

Hepatita A este o boala contagioasă cauzată de infecția ficatului cu virusul hepatitic A. Odată ce o persoana a fost infectata cu hepatita A, dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contracta boala a doua oară.

Din cauza modului de răspândire, hepatita A are tendința de a apărea sub formă de epidemii. Una din trei persoane au anticorpi pentru hepatita A (au fost expuși la virus), dar majoritatea nu dezvoltă simptome.

Virusul hepatitei A se găsește în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoana ajunge în contact cu alimente, apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală), de obicei în condiții de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe să transmită infecția la aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatica.

Multe persoane infectate sunt asimptomatice sau au simptome ușoare, greu de sesizat. Persoanele mai în vârstă au mai probabil simptome decât copiii. Simptomele apar de obicei în săptămânile 2-6 după infecție și de regulă dispar de la sine, în timp. Cele mai frecvente sunt: greață, vărsături, diaree (mai ales la copii), febră ușoară, pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate, oboseala, icter, cu colorarea în roșu a urinei, durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Dacă vărsăturile sunt severe, poate apărea deshidratare, manifestată prin: astenie fizică, confuzie, incapacitate de concentrare, puls rapid, dureri de cap, iritabilitate, scăderea cantității de urina. Simptomele durează de obicei mai puțin de 2 luni, dar pot ajunge și la 9 luni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.