Mozaic

Deputatul Claudiu Năsui spune că Guvernul a falsificat datele execuției bugetare

Deputatul Uniunii Salvați România (USR) Claudiu Năsui afirmă că, la sfârșitul anului trecut, a devenit evident că un deficit bugetar sub 3% nu mai posibil, așa că Givernul omâniei a decis falsicarea datelor privind execuția bugetară.

„În ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face față cheltuielilor. Ținta de deficit de 3% era ca și depășită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie și a început să amâne toate plățile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăți s-au aflat și rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului”, a afirmat deputatul pe contul său de Facebook.

Statul a ținut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit, explică Claudiu Năsui. „Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună știință, dar a și sabotat economia prin a reține banii întreprinderilor românești”, spune deputatul.

„Acum câteva zile apărea o știre în presă, care a trecut aproape neobservată, cum că ANAF-ul rambursează în martie TVA de 2,6 miliarde de lei. O sumă foarte mare, mai ales ținând cont de faptul că media lunară a rambursărilor este pe la 1,4 miliarde de lei. Ce s-a întâmplat de au fost deodată atât de mari rambursările?”, se mai întreabă parlamentarul USR.

„Din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depășea ținta de 3% deficit. Depășirea țintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creșterilor de taxe, tot nu au suficienți bani”, explică deputatul.

„Așa că ce s-a gândit să facă ministrul finanțelor publice? Pur și simplu să nu mai dea înapoi banii companiilor pe TVA. Adică statul ne-a luat banii pe TVA, dar când a venit vorba să ni-i mai dea înapoi, nu a mai făcut-o. Nu a făcut-o atunci, a făcut-o mult mai târziu cât să nu se mai numere acei bani pe cheltuielile din 2018. Adică a dat banii cu întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie și ianuarie media rambursărilor lunare de TVA cade deodată la 0,9 miliarde”, a dezvăluit Claudiu Năsui.

Deputatul a explicat că acest mod de operare a fost folosit pentru ca deficitul de 3%, care nu trebuie depășit, este „pe niște standarde care se numesc ESA. Conform acestor standarde, facem o retratare a cifrelor și cheltuielile din ianuarie sunt considerate din anul anterior. De ce? Pentru că e o diferență între momentul în care se face o plată și perioada pentru care ea este aferentă. Adică dacă statul român plătește o factură în ianuarie aferentă lunii decembrie, conform ESA, acea factură apare în cheltuielile din luna decembrie. De aceea au blocat rambursările de TVA și în luna ianuarie. Pentru că le afecta deficitul ESA pe anul 2018”.

După luna ianuarie, însă, au explodat rambursările, a dezvăluit deputatul.

„Concluzia este clară. Pentru că criza bugetară s-a agravat pe final de an, guvernul a falsificat cifrele deficitului bugetar prin blocarea rambursărilor de TVA. Glonțul încălcării țintei de deficit ne-a trecut pe la ureche. Faptul că avem un guvern în așa hal de iresponsabil încât să caute mai degrabă să falsifice cifre decât să rezolve probleme este grav. Faptul că același guvern caută să falsifice cifre sabotând economia și blocând rambursările de TVA este și mai grav”, a concluzionat Năsui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.