Social

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan a fost din nou vandalizat

Cel mai important monument de for public din România – Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, ridicat în perioada interbelică prin contribuţia populaţiei, a fost, din nou, profanat de necunoscuţi, care şi-au scris cu carioca iniţialele sau prenumele pe faţada estică.

Periodic, obeliscul ridicat în memoria conducătorilor Răscoalei din Transilvania din 1784 este vandalizat.

Chiar dacă, la un moment dat, obeliscul a fost curăţat chimic, inscripţiile au reapărut. O „Anca”, de exemplu, şi-a scris numele inclusiv pe placa pe care se află inscripţia „Smerită închinare lui Horea, Cloşca şi Crişan”.

Nici celula simbolică de la baza monumentului nu a scăpat intruşilor, cu toate că este închisă cu o uşă de fier forjat. Printr-un spaţiu lăsat liber pentru a putea observa interiorul, unii au aruncat o sticlă de plastic, iar alţii, bani. Pe peretele interior, în imediata apropiere a ferestrei din uşă, cineva a scris cu creionul că a vizitat monumentul în 1960, ceea ce înseamnă că acesta nu a mai fost restaurat în interior de zeci de ani.

Obeliscul a fost ridicat în doar câteva luni, în 1937, prin colectă publică, din iniţativa Astrei. Au donat atât oameni simpli, cât şi primării, parohii şi diverse instituţii. Inclusiv parlamentarii de la acea vreme şi-au donat diurna pe o zi.

Monumentul, rodul colaborării dintre arhitectul Octavian Mihălţan şi sculptorul Iosif Fekete, a fost inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai, Voievod de Alba Iulia.

Aflat în apropierea Porţii a III-a, monumentul de granit măsoară peste 20 de metri. Baza prismatică, treptată, cuprinde o celulă simbolică, cu deschidere pe laturile principale, de est şi de vest. Pe partea de est, monumentul este străjuit de o Victorie înaripată, care ţine în mâini o cunună de lauri.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, un monument Art deco, se numără printre cele mai vizitate obiective din Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.