Administrație, Politică

USR Alba a căutat informații publice și a descoperit că 70 de primării din județ nu respectă legea

Filiala Județeană USR Alba anunță că finalizat procesul de monitorizare a disponibilității accesului la informațiile publice de pe site-urile primăriilor din județ și a ajuns la o concluzie șocantă: 70 de primării, dintr-un total de 78, nu respectă legea!

În acest sens, USR Alba solicită primăriilor din județul Alba să respecte legile privind transparenta și să publice pe site-ul instituției pe care o conduc, toate informațiile de interes public.

Potrivit reprezentanților USR Alba, este vorba despre nerespectarea dispozițiilor art. 8 lit. a și art. 30 al. 4 ale legii nr. 273/2006, art. 7 al. 1, art. 8 și art. 11 ale legii nr. 52/2003 republicată și ale dispozițiilor legii nr. 544/2001 cu respectarea normelor metodologice de aplicare din 07.02.2002 și modificate ulterior prin HG nr. 478/2016.

Potrivit dispozițiilor amintite, primăriile au obligativitatea de a publica și de a menține publice pe pagina de internet a instituției toate informațiile prevăzute de lege ca fiind informații de interes public.

„Primarii s-au învățat că trebuie să dea socoteală doar la alegeri. Mă întreb: de ce se feresc primarii să publice pe site informații care în mod normal trebuie să fie publice? Le țin la primărie, ferite de ochii curioșilor. Au ceva de ascuns? În această situație sunt primari de la toate partidele politice. Lipsa totală de transparență din unele primării, și automat lipsa totală de transparență în cheltuirea banului public ne-a făcut să acționăm. Gată cu păcăleala. USR va investiga și supraveghea modul cum sunt cheltuiți banii publici”, a declarat vicepreședintelui filialei locale Alba-Iulia, Cătălin Cacovean, cel care a avut inițiativa monitorizării.

Președintele USR Alba, Todosiu Beniamin, a trimis căte toate cele 70 de primării câte o solicitare de a respecta legile antemenționate, dar si un termen pana la care conducerea unității administrativ teritoriale se angajează să publice, conform legilor în vigoare, toate informațiile de interes public. Cele 70 de primării cărora li s-au trimis solicitări sunt: Abrud, Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Baia de Arieș, Berghin, Bistra, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Câlnic, Câmpeni, Cenade, Cergău, Ceru Băcăinți, Cetatea de Baltă, Ciugud, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Cricău, Cut, Daia Română, Doștat, Fărău, Galda de Jos, Gârbova, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Ighiu, Întregalde, Jidvei, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Lupșa, Meteș, Mihalț, Mirăslău, Mogoș, Noșlac, Ocna Mureș, Ohaba, Pianu, Poiana Vadului, Ponor, Poșaga, Rădești, Râmeț, Rimetea, Roșia de Secaș, Roșia Montană, Sălciua, Săliștea, Sâncel, Sântimbru, Săsciori, Scărișoara, Șibot, Sohodol, Șona, Șpring, Stremț, Șugag, Teiuș, Unirea, Vadu Moților, Valea Lungă, Vidra.

Potrivit reprezentanților USR, unele dintre aceste comune, în era internetului, nici nu au site, iar altele nu l-au actualizat de mai bine de doi ani de zile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.