Administrație

Arestul din Alba Iulia, printre cele mai moderne din România

Peste 2,7 milioane de lei au fost investiţi în modernizarea Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, care devine astfel printre cele mai moderne din România, potrivit unui comunicat al instituției.

IPJ Alba transmite că lucrările de modernizare a Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, cu o capacitate de 30 de locuri, în 15 camere de deţinere, au fost finalizate şi că acesta „asigură condiţii de cazare şi măsuri de securitate la standarde europene, fiind printre cele mai moderne din România”.

Lucrările de consolidare, extindere şi modernizare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, în valoare de 2.783.095 de lei, au demarat încă de anul trecut, perioadă în care a fost înlocuită instalaţia electrică, fiind refăcut şi sistemul de canalizare. Camerele de deţinere au fost recompartimentate, iar suprafaţa a fost mărită. În interiorul acestora s-au amenajat spaţii destinate activităţii igienico-sanitare care cuprind duş, cadă de duş, chiuvetă, vas de WC, oglindă şi ventilator. Fiecare cameră dispune de televizor şi aparat de aer condiţionat.

„Ferestrele exterioare au fost schimbate şi permit iluminarea şi aerisirea suficientă a spaţiului, iar uşile camerelor au fost înlocuite cu uşi metalice dublate de grilaj metalic. Lumina artificială corespunde standardelor tehnice recunoscute în domeniu”, se arată în comunicat.

În urma lucrărilor de reabilitare au fost amenajate un club, un cabinet medical, precum şi o cameră în care se poate acorda dreptul la vizită intimă.

De asemenea, pereţii aferenţi celor două curţi de plimbare au fost consolidaţi. În interiorul curţilor au fost montate aparate de gimnastică pentru efectuarea de exerciţii fizice şi elemente fixe pentru asigurarea odihnei şi relaxării.

Au fost instalate posturi fixe de telefonie publică pentru asigurarea, în mod corespunzător, a dreptului la convorbiri telefonice şi au fost îmbunătăţite sistemele de pază şi siguranţă şi eficientizate activităţile poliţiştilor care desfăşoară activităţi în cadrul centrului, se mai menţionează în comunicatul citat.

În cadrul investiţiei au fost amenajate spaţii în care se efectuează audierea persoanelor custodiate şi audieri de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din penitenciar, în procedurile de refuz de hrană sau plângeri împotriva condiţiilor de detenţie.

„Se asigură dreptul la vizită cu apărătorii aleşi, cu psihologul, cu preotul pentru asistenţa religioasă, cu reprezentaţi diplomatici, în cazul persoanelor cu cetăţenie străină, şi întrevederi cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, cu atribuţii în respectarea drepturilor omului”, mai arată IPJ Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.