
Schimbările stabilite prin Ordonanţa 114 îşi arată efectele în buzunarele românilor. Mai multe companii au majorat sau au anunţat că vor majora preţul abonamentelor pentru serviciile de internet, cablu şi telefonie.
După cum se ştie, OUG 114, numită şi „ordonanţa lăcomiei”, a crescut costurile companiilor din industria telecom, puse să plătească o taxă de 3% din cifra de afaceri.
Companiile nu au specificat în mod direct că scumpirile sunt cauzate de OUG 114 dar au precizat că deciziile au fost luate pentru a compensa creşterile costurilor pe care le suportă, potrivit ziare.com.
De altfel, la finalul lunii ianuarie, Orange, Telekom şi Vodafone au cerut Guvernului să renunţe la Ordonanţa 114, afirmând ca e în detrimentul tuturor românilor.
Tot ziare.com scrie că Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR) – din care fac parte Orange, Telekom şi Vodafone – a atras atenţia să Guvernul riscă să “epuizeze resursele financiare ale sectorului de comunicaţii mobile” şi să descurajeze implementarea tehnologiei 5G în România.
Startul scumpirilor a fost dat de RCS&RDS, care a majorat preţul pentru anumite servicii de la 1 martie.
A urmat Telekom România, care a anunţat că, începând din 15 aprilie, va majora preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business. „Ca urmare a creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii, Telekom Romania este nevoită să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019”, se arată într-un comunicat transmis către Ziare.com.
Preţul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) şi pentru fiecare abonament mobil, pentru clienţii rezidenţiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fara TVA), adică aproximativ 2 lei. Această majorare nu se aplică opţiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe, notează aceeaşi sursă.
De la 1 mai, şi UPC Romania va majora preţul pentru serviciile de televiziune şi internet cu câte 2,38 euro, clienţii fiind înştiinţaţi de această scumpire. „Această modificare nu se aplică serviciului de telefonie, extraopţiunilor de televiziune (de exemplu HBO, Sport etc) sau chiriilor de echipamente”, a precizat UPC.
Pentru clienţii Vodafone, abonamentele se majorează din 6 mai. „În contextul creşterii majorităţii costurilor legate de operaţiunile pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii, te informăm că începând cu 6 mai 2019, preţul pachetului de servicii aferent acestui număr va creşte cu 0.83 eur TVA inclus”, precizează Vodafone în mesajul trimis unui client.
Dacă nu sunteţi de acord cu această creştere a preţului, puteţi renunţa la abonament în termen de 30 de zile de la primirea notificării, subliniază compania şi precizează că nu veţi plăti vreo penalitate sau despăgubire. La rândul său, Orange a majorat abonamentele cu aproximativ un euro.
Comentarii recente