Administrație

Consiliul Județean Alba a alocat 355.000 de lei bisericilor

Diverse unităţi de cult din Alba, fie ortodoxe, catolice, reformate, adventiste sau penticostale, vor fi sprijinite financiar de către Consiliul Judeţean (CJ) cu suma totală de 1,4 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat vineri, în şedinţă extraordinară.

Cea mai mare sumă, 355.000 de lei, este alocată pentru Mitropolia Greco-Catolică, pentru construirea unei capele, cel mai probabil cea care va fi inaugurată într-un cartier de romi în prezenţa Suveranului Pontif, în cadrul vizitei pe care Papa Francisc o va efectua la Blaj în 2 iunie.

Şi Arhiepiscopia Ortodoxă va primi o sumă importantă, respectiv 100.000 de lei, pentru Ansamblul Catedralei din Alba Iulia.

În general, CJ a alocat sume de câte 5.000 de lei unităţilor de cult, fie pentru reparaţii curente, construcţie biserică sau pictură. Unele parohii au solicitat sprijin financiar pentru sistemul de sonorizare sau pentru automatizări clopot.

Numărul total de solicitanţi este de 162, cele mai multe parohii ortodoxe. Nu lipsesc însă din listă nici parohii greco-catolice, romano-catolice, reformate. S-au alocat bani şi pentru Biserica Penticostală sau pentru cea Adventistă. La repartizarea sumelor unităţilor de cult solicitante s-a ţinut cont şi de structura confesională a populaţiei stabile, conform recensământului populaţiei din anul 2011.

CJ poate aloca, din bugetul local, sumele necesare pentru completarea fondurilor proprii destinate întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse, construirii, în condiţiile aprobării documentaţiilor tehnico-economice potrivit reglementărilor legale în vigoare, precum şi reparării lăcaşurilor de cult, conservării şi întreţinerii bunurilor din patrimoniul cultelor religioase, desfăşurării unor activităţi de asistenţă social şi medical ale unităţilor de cult, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase, construirii, amenajării şi reparării clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, construirii şi reparării sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.