Educație

Învăţământul profesional şi dual, tot mai atractiv pentru elevi

Numărul claselor şi al elevilor din învăţământul dual şi profesional a crescut în ultimii ani în Alba, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Marcela Dărămuş, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social.

„Învăţământul profesional şi dual poate fi o soluţie la criza forţei de muncă din România. De acest lucru şi-au dat seama şi angajatorii din judeţul Alba, care, de la un an la altul, se implică tot mai mult în susţinerea învăţământului profesional şi dual. Astfel, se observă o creştere a numărului de clase la această formă de învăţământ”, se arată în materialul prezentat, la sediul Instituţiei Prefectului, de către inspectorul general.

Astfel, dacă în anul şcolar 2017-2018 au funcţionat 78 de clase în învăţământul profesional şi dual, de la a IX-a până la a XI-a, în anul şcolar 2018-2019, numărul total al acestora a fost de 85, propunerea pentru 2018-2019 fiind de 88. De asemenea, numărul elevilor a crescut de la 1.764 la 2.109, iar estimarea pentru 2018-2019 este de 2.403. De menţionat că în 2012, atunci când a demarat acest tip de învăţământ, numărul claselor a fost de două.

Învăţământul profesional tehnic funcţionează pe durata a trei ani, în cadrul liceelor tehnologice, la finalul cărora elevii dobândesc o calificare de nivel 3 – echivalentul unui muncitor calificat (de exemplu bucătar, mecanic auto, pădurar) – şi certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu. În baza acestei calificări profesionale se pot angaja oriunde în România sau în Uniunea Europeană, iar dacă vor să-şi continue studiile la zi sau la seral se pot înscrie în clasa a XI-a şi pot termina liceul.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional, organizată exclusiv la cererea agenţilor economici care devin furnizori de formare profesională, parteneri de practică şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor. Selecţia elevilor se realizează de către companie împreună cu reprezentanţii şcolii, cultura generală fiind asigurată de şcoală, iar pregătirea practică de către firmă, în baza unui contract de pregătire practică individuală.

În Alba, Liceul Tehnologic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir şi Liceul Tehnologic Sebeş colaborează cu peste 20 de operatori economici numai pe învăţământ dual.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.