Administrație

Ale cui sunt cetățile dacice?

Imagine de la cetatea dacică Apoulon, de la Piatra Craivii, în Muntii Trascău

Principala problemă care trebuie rezolvată în vederea unei preluări ulterioare a cetăţilor dacice în administrarea autorităţilor judeţene, după modelul Sarmizegetusa Regia, o reprezintă statutul juridic al terenurilor pe care se află situate aceste monumente Unesco.

O parte din suprafeţe fiind în proprietate privată, a declarat joi, la Deva, deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu Unesco.

El a arătat, în cadrul unei dezbateri dedicată împlinirii a 20 de ani de la includerea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei pe lista Patrimoniului UNESCO, că prin legea bugetului de stat pe acest an au fost obţinute fonduri în sumă de 2 milioane de lei pentru realizarea planurilor urbanistice zonale pentru suprafeţele ocupate de cetăţi, însă înainte este necesar să se reglementeze situaţia juridică a terenurilor.

„În afară de cazul fericit al Sarmizegetusa Regia, care este în patrimoniul Ministerului Culturii şi dată în administrare Consiliului Judeţean Hunedoara, şi unde vedem că au început să se întâmple lucruri pozitive, celelalte cetăţi dacice au o situaţie incertă a terenurilor”, a spus deputatul Ionel Palăr.

El a arătat, în acest context, că la includerea cetăţilor dacice pe lista Unesco, statul român s-a angajat că aceste terenurile pe care se află aceste monumente vor intra în patrimoniul statului român, lucru care nu s-a întâmplat nici acum. În opinia sa, situaţia poate fi rezolvată legal fie printr-o expropriere de utilitate publică, fie printr-un schimb de terenuri cu actualii proprietari.

„Nu vreau să supăr pe nimeni, sunt un om care ţine foarte mult la proprietatea privată, dar nu poţi să ai moştenire o cetate dacică care aparţine întregii Românii. Se pot găsi formule de compensare pentru ca aceste lucruri să poată fi redate patrimoniului mondial”, a conchis preşedintele Comisiei pentru relaţia cu Unesco.

Membrii Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu Unesco au fost prezenţi joi, la Deva, unde au luat parte la dezbaterea cu tema „Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, 20 de ani de la recunoaşterea Unesco”.

La lucrări au fost prezenţi deputaţi şi senatori de Hunedoara şi Alba, reprezentanţi ai Guvernului, autorităţi judeţene, ai Institutului Naţional al Patrimoniului, specialişti de la muzeele din Deva, Cluj Napoca şi Alba Iulia. În partea a doua a zilei, membrii Comisiei au vizitat cetăţile Sarmizegetusa Regia şi Costeşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.