Social

Obicei unic şi secular, în Lunea Paștelui, într-o comună din Munții Sebeșului

Tinerii dintr-o comună din Munţii Sebeşului care şi-au unit destinele în perioada de la Paştele precedent până la începutul Postului Mare vor fi cinstiţi, luni, în cadrul unui obicei unic în ţară, vechi de secole, ce are loc în a doua zi de Paşte.

Anul acesta, la „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, obicei care reuneşte atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, sunt sărbătoriţi 22 de tineri care s-au căsătorit în ultimul an în localitatea Şugag.

Obicei vechi de secole, întrerupt după 1989 şi reluat în 2008, „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” are loc în curtea bisericii ortodoxe din Şugag, unde cele 11 cupluri care s-au căsătorit în anul pascal 2018-2019, vor primi, potrivit tradiţiei, din partea rudelor, vase necesare pentru întemeierea noii gospodării.

Îmbrăcaţi în costume populare, cei 22 de tineri vor avea la brâu câte o panglică albastră, ce simbolizează infinitul şi trăinicia familiei.

Fiecare cuplu se va afla în spatele unei mese pe care, în cele patru colţuri, este aşezat câte un colac, iar în mijloc un cozonac împletit, pe care mirii îl vor oferi mai apoi naşului. Potrivit tradiţiei, pe fiecare masă se va afla şi o vază cu flori, deoarece se consideră că florile simbolizează trecerea prin cele mai importante momente ale ciclului vieţii.

După ce vor fi binecuvântate de către preoţii comunei, cuplurile vor primi din partea rudelor şi a prietenilor cadouri, întotdeauna în număr de două, în general, potrivit tradiţiei, vase.

Organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Şugag, „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” va debuta la ora 11,00, naşul mare fiind desemnat Marius Moga Senior.

După cinstirea celor 11 familii, va avea loc o expoziţie realizată de Clasa de pictură pe sticlă „Şcoala de la Laz” din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, urmată, la Căminul Cultural, de un târg de meşteşuguri tradiţionale.

Sărbătoarea include şi un spectacol folcloric susţinut de solişti ai Ansamblului Folcloric al Judeţului Alba – Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Plută, precum şi de tinerii interpreţi Oana Venţel, Gabriel Bucur, Ioana Şolea şi Alexandru Popescu. În program este inclus şi un moment al Ansamblului de Dansuri al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De asemenea vor urca pe scenă Grupul vocal tradiţional „Felician Fărcaşiu” Sebeş şi Grupul instrumental tradiţional „Fluieraşii”din Şugag.

Aşezată între Munţii Şureanu şi Cindrelului, comuna Şugag, ce numără şapte sate, este una dintre cele mai întinse din Alba, cu o suprafaţă de 240 de kilometri pătraţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.