Mozaic

Verificați aici! Freedom House România lansează „Detectorul de Minciuni”

Joi a fost lansat „Detectorul de Minciuni”, un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor.

Inițiatorii proiectului – Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy și Stop Fake News in Romania – își propun să aleagă declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și să verifice cât de corecte sunt.

„Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici”, se arată în comunicatul de presă care anunță lansarea proiectului.

„Proiectul a luat naștere din dorința organizațiilor partenere de a stimula un discurs politic și instituțional responsabil în media. Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acuratețe, surse credibile și imparțialitate actorilor publici, care prin declarațiile lor pot influența deciziile cetățenilor”, mai precizează inițiatorii.

Proiectul se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacții din rețeaua PressHub și din presa centrală: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM.

„Cel mai important ajutor îl vom primi din partea cititorilor și a celor care vor avea încredere în noi și ne vor raporta potențialele dezinformări din media pe platforma online www.detectoruldeminciuni.presshub.ro . Aici se regăsesc subiecte din media verificate de echipa noastră de jurnaliști, dar și detalii legate de proiect și de modul de lucru”, mai preciează comunicatul.

În realizaerea proiectului mai sunt implicate Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.