Mozaic

Guvernul vrea să șteargă datorii la CASS în valoare de un miliard de lei

Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să ia măsuri în ceea ce privește deciziile de impunere emise recent de ANAF pentru anii 2014-2017, sugerând chiar o amnistie fiscală pentru cei aflați în situația în care au primit „plicurile” de la Fisc.

Datorii în valoare de peste un miliard de lei urmează să fie șterse prin amnistie fiscală de către Guvern. Executivul vrea să anuleze CASS datorate de către persoanele fizice pentru care baza de calcul a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioada 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017.

De asemenea, persoanele fizice care nu au obținut venituri, în același interval de timp, și pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară nu vor mai plăti sumele aferente CASS.

Prevederile, care apar în proiectul unei ordonanțe de urgență publicate de Ministerul Finanțelor, se vor aplica și persoanelor care au primit deja decizii de impunere de la ANAF.

„Știu că mulți cetățeni au primit de la ANAF decizii de impunere pentru perioada 2014-2017 privind plata contribuțiilor sociale. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obțin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate decât opțional, solicit Ministerului Finanțelor Publice să vină de urgență cu o soluție care să extindă această facilitate și pentru perioada 2014 – 2017″, a spus Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern, conform hotnews.ro.

Ea a mai afirmat că „nu este normal ca oamenii să fie împovărați cu obligații fiscale injuste în raport cu veniturile încasate, iar cetățenii care au primit deizii de impunere trebuie să știe că vor beneficia și ei de aceste criterii”.

Consultantul Fiscal Adrian Bența a spus că reprezintă un fel de aminstie fiscală: cei care au avut venituri cu mult peste plafonul de 12 salarii minime vor plăti mai puțin, iar ceilalți sub plafon, nu vor mai plăti deloc.

În același timp, o vină o are și ANAF, pentru că a trimis atât de târziu decizii de impunere pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate cu privire la perioada 2014-2017.

La rândul său, consultantul fiscal Cornel Grama susține că e o masura bună și de bun simt pentru că nu poți plăti mai mult decât câștigi.

„Ori, Codul fiscal asta prevedea în acei ani, că se datoreaza CASS la o bază impozabilă de cel puțin un salariu minim”, a spus Grama.

Potrivit gestiunepfa.ro, între 2012-2017 CASS se plătea aproape în orice situație dacă PFA-ul era activ. Nu conta dacă avea venit 0, pierderi sau era pe plus.

„Din dispoziția doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare, și care vizează măsuri legislative, de importanță majoră atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul economic. După finalizarea proiectului de act normativ, MFP îl va publica pe site-ul propriu spre consultare publică”, au transmis reprezentanții MFP.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.