Mozaic

Plângere penală împotriva lui Raed Arafat pentru accidentul aviatic din Munții Apuseni

Familia Aurei Ion, tânăra de 23 de ani decedată în accidentul aviatic produs în 2014 în Munţii Apuseni, a formulat o plângere penală la PICCJ împotriva lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi şef al DSU, Mircea Duşa, fost ministru MApN şi Dorel Grădinaru, fost inspector general al IGAV.

„Am formulat o plângere în cadrul dosarului de urmărire penală, dosar în care s-a dat o soluţie de clasare pe operaţiunile de localizare-căutare-salvare, soluţie faţă de care am formulat plângere. Am ajuns cu plângerea în instanţă, la ICCJ, iar acum am reformulat toate apărările făcute în cadrul urmăririi penale”, a declarat avocata familiei Aurei Ion.

Acţiunea penală este motivată de faptul că Raed Arafat a solicitat intervenţia cu un avion SMURD, deşi ştia, susţin apărătorii familiei Aurei Ion, că acesta nu are dotările necesare pentru a interveni pe timp de noapte şi în condiţii de ceaţă.

Dosarul ce are în vedere intervenţia autorităţilor pentru localizarea şi salvarea victimelor se află la Înalta Curte de Casaţie, care va hotărî miercuri dacă va dispune sau nu clasarea acestuia.

Pe 20 ianuarie 2014, un avion de dimensiuni reduse care avea la bord un echipaj medical s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri, între judeţele Alba şi Cluj. Echipa medicală se îndrepta din Bucureşti către Oradea, unde urma să preleveze ficatul unui donator. Adrian Iovan, pilotul avionului, a murit la scurtă vreme după impact, iar tânăra studentă la Medicină, Aurelia Ion, a murit înainte ca un echipaj de medici să ajungă la aeronavă. În urma accidentului aviatic, au supravieţuit copilotul şi celelalte 4 cadre medicale care se aflau la bordul avionului.

Arafat: Se încearcă să fie găsiți vinovați cu orice preț

Raed Arafat a spus, după ce familia Aurei Ion a anunțat că a depus o plângere împotriva sa, că se încearcă identificarea unui vinovat cu orice preţ şi pentru orice deces, adăugând că nu era în ţară la acel moment şi nici nu avea responsabilităţi în misiunea de căutare.

„În primul rând, eu nu eram în ţară când a avut loc tragedia de la Apuseni! Eram în deplasare oficială la Budapesta, fiind anunţat telefonic de profesorul Irinel Popescu cum că avionul care transporta echipa a căzut. În urmă confirmării acestui fapt de către însuşi dr. Zamfir prin telefon, am alertat telefonic şeful IGSU, Ministrul Apărării şi şeful aviaţiei Ministerului Afacerilor Interne şi l-am solicitat dr-lui Zamfir să anunţe situaţia prin 112. Asta era implicarea mea în tragedia de la Apuseni, ulterior situaţia fiind preluată în ţară de cei care aveau competenţă să o rezolve”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.