Social

În așteptarea pelerinilor. Gara din Blaj a intrat în reparații

Ample lucrări de reparaţii, care includ, printre altele, înlocuirea uşilor şi ferestrelor, zugrăveli interioare şi exterioare, au loc în aceste zile în gara din Blaj, construită în urmă cu aproape un veac şi jumătate.

Aici vor sosi, în 2 iunie, mii de pelerini care vor ajunge în „Mica Romă” pentru a-l vedea pe Papa Francisc.

Inaugurată în anul 1872, odată cu deschiderea liniei de cale ferată Teiuş-Mediaş, de către Societatea Căilor Ferate Ungare de Est, actuala Staţie CF Blaj a fost inclusă în proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European, tronsonul Sighişoara – Coşlariu, lot 3 Micăsasa – Coşlariu. Demarate în urmă cu câţiva ani, lucrările s-au concentrat îndeosebi pe zona liniilor de cale ferată şi a peroanelor.

Clădirea principală a gării, în care se află, printre altele, sala de aşteptare, casele de bilete, deşi funcţională, necesita investiţii vizibile cu ochiul liber, având geamuri sparte şi uşi mult deteriorate. În aceste zile, firma din Grecia care se ocupă de reabilitarea lotului amintit a început înlocuirea uşilor şi ferestrelor, vechi de decenii.

Într-un răspuns transmis Agerpres ca urmare a unei solicitări adresate Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA, până în data de 30 mai, în staţia CF Blaj sunt programate lucrări ca montajul uşilor şi ferestrelor la clădirea de călători, refacerea vopselei interioare/exterioare, amenajarea spaţiilor verzi şi montarea pe peroane a benzii tactile, o bandă specială pentru persoanele cu deficienţe de vedere, a balustradelor, a scaunelor, a coşurilor de gunoi şi a panourilor de afişaj.

De asemenea, la solicitarea reprezentanţilor companiei, constructorul va amplasa în staţie, pentru data de 2 iunie, atunci când la Blaj vor ajunge mii de pelerini, şase toalete ecologice, se menţionează în răspunsul CN CF „CFR” SA. Acestea se adaugă grupurilor sanitare din incinta gării.

În ceea ce priveşte halta de mişcare Câmpu Libertăţii, gara secundară a Blajului, aceasta a fost transformată în Punct de Oprire (PO), care este funcţional şi deschis traficului de călători.

Pe ambele peroane au fost amplasate bănci şi coşuri de gunoi şi au fost amenajate refugii cu copertină din plăci din policarbonat pe structură metalică. Pentru persoanele cu dizabilităţi, peroanele au fost racordate la trecerea la nivel, prin rampe cu declivităţi mai mici de 6%, prevăzute cu balustrade metalice. Marginile peroanelor au fost marcate cu benzi avertizoare, transmit reprezentanţii CN CF „CFR” SA.

În 2 iunie, mii de pelerini care vor participa la ceremonia de beatificare a şapte episcopi martiri oficiată pe Câmpia Libertăţii de Papa Francisc vor ajunge la Blaj pe cale feroviară, unele trenurile urmând să oprească în gara principală, iar altele în PO Câmpu Libertăţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.