Politică

Florin Roman are noi idei despre cum să evite ridicarea de cartiere fără utilități

Deputatul Florin Roman propune ca reţelele edilitare aferente să fie realizate anterior emiterii autorizaţiei de construire

Deputatul liberal de Alba Florin Roman vrea ca reţelele edilitare aferente să fie realizate anterior emiterii autorizaţiei de construire, pentru a nu se mai putea ridica astfel cartiere de locuinţe fără acces la utilităţi.

În acest sens, liberalul a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că a depus o propunere legislativă pentru completarea Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

„Acest proiect de lege pe care l-am depus în Parlament se referă la o problemă, spun eu, stringentă. (…). Acest proiect de lege nu vine să spună decât că şi în România trebuie să fie ca peste tot în Europa. Numai la noi există acest haos total. Nicăieri în Europa nu te poţi muta într-un imobil dacă nu ai asigurat de către cel care construieşte şi de operatorul de utilităţi asigurate minime servicii de acces la utilităţi publice”, a declarat deputatul PNL.

El a adăugat că, din câte ştie, singurul oraş din România care a reglementat acest lucru, printr-o hotărâre de consiliu local, este Clujul. „Acolo nu se construiesc cartiere noi fără acces la utilităţi”, a spus Florin Roman.

Concret, parlamentarul vrea să fie introduse două noi alineate la articolul 22, din Legea 10/1995, potrivit căruia „investitorii sunt persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii şi au următoarele obligaţii principale referitoare la calitatea construcţiilor”, respectiv „realizarea reţelelor edilitare aferente anterior emiterii autorizaţiei de construire” şi „operatorii serviciilor de utilităţi publice au obligaţia de a obţine autorizaţia de construire pentru instalaţia de racordare anterior emiterii autorizaţiei de construire. Execuţia lucrărilor de racordare se face în baza contractelor de execuţie încheiate cu constructorii atestaţi şi se realizează în termenele prevăzute în contractul de racordare”.

O altă modificare are în vedere Legea nr.50/1991, care ar urma să se completeze cu alineatul „autorizaţia de construire se emite numai după realizarea drumurilor la stat de uzură”.

„Propunerea mea legislativă prevede următorul lucru: nu dau autorizaţie de construire până când nu impun această obligaţie operatorilor de utilităţi, să tragă mai întâi reţelele subterane, apă, canal, cablu, telefon, tot ceea ce poate fi introdus subteran şi obligatoriu să vii la minim strat de uzură. Adică, nu ai săpat, ai introdus utilităţile şi laşi acolo ca după război, ci trebuie să vii să nivelezi şi să vii cu un minim strat de uzură. (…).Ne referim la orice dezvoltare imobiliară care, potrivit planului urbanistic, are destinaţia de zonă de locuinţe”, a mai spus Florin Roman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.