Administrație

Exerciţiu de simulare anulat din cauza emiterii unei avertizări hidrologice reale

Inundație în comuna Șona (fotografie de arhivă)

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş a anulat exerciţiul de simulare a producerii de inundaţii şi accidente la construcţii hidrotehnice care ar fi trebuit să aibă loc luni şi marţi în mai multe localităţi de pe Valea Târnavei Mici.

Decizia a anulare a fost luată avându-se în vedere faptul că pe râurile din bazinul hidrografic al râului Mureş, inclusiv judeţul Alba, există o avertizare hidrologică reală.

„Având în vedere Avertizarea Hidrologică din 22 iunie, fenomene vizate: scurgeri importante pe versanţi, formarea de torenţi şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, în intervalul de valabilitate 22 iunie, ora 15,00, până la 25 iunie, ora 16,00, pe râurile din bazinul hidrografic al râului Mureş, inclusiv judeţul Alba, Administraţia Bazinală de Apă Mureş anulează exerciţiul de simulare din perioada 24 – 25 iunie, în judeţul Alba – râul Târnava Mică, zona UAT Cetatea de Baltă (loc. Cetatea de Baltă), UAT Jidvei (loc. Căpâlna de Jos, Jidvei), UAT Şona (loc. Sânmiclăuş, Lunca Târnavei, Şona)”, arată un comunicat transmis, luni, Agerpres.

Luni şi marţi, în judeţul Alba urma să se desfăşoare un exerciţiu de simulare a producerii de inundaţii şi accidente la construcţiile hidrotehnice, în vederea verificării modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare – alarmare a populaţiei şi a modului în care deţinătorii de lucrări şi responsabilii pe probleme de apărare împotriva inundaţiilor la nivel local cunosc procedurile pentru managementul riscului la inundaţii.

Exerciţiul ar fi trebuit să aibă loc în Cetatea de Baltă, Căpâlna de Jos, Sânmiclăuş şi Lunca Târnavei, în apropierea cărora curge râul Târnava Mică.

Marţi, miercuri şi joi, un astfel de exerciţiu ar urma să se deruleze, potrivit sursei citate, în judeţul Arad, în zona Pietriş, Săvârşin şi Lalaşinţ – râul Mureş, pârâul Pietriş şi pârâul Troaş.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.