Economie

Terminal multimodal de 25 de mil. € ar putea fi realizat cu fonduri UE, la Sebeș sau Coșlariu

Un terminal multimodal care să faciliteze preluarea transportului de marfă de pe căile de transport rutier pe cel feroviar şi invers, o investiţie estimată la peste 25 de milioane de euro, ar putea fi amenajat în judeţul Alba, la Sebeş sau Coşlariu, potrivit unui comunicat al ADR Centru.

Participanţii, între care s-au aflat şi numeroşi oameni de afaceri, au discutat modalităţile prin care acest proiect se poate concretiza într-o investiţie, în valoare totală estimată la peste 25 milioane de euro, plecând de la aspectele juridice, tehnice şi financiare incluse în studiu.

Au fost dezbătute şi beneficiile acestui proiect pentru comunitatea locală, dar şi alte aspecte pe care potenţialii beneficiari şi utilizatori ai terminalului multimodal le-au adus în discuţie.

ADR Centru menţionează că, ţinând cont de interesul administraţiilor publice judeţene şi locale, dar şi al agenţilor economici pentru dezvoltarea transportului multimodal, care să faciliteze preluarea transportului de marfă de pe căile de transport rutier pe cel feroviar şi invers, cu beneficii importante asupra dezvoltării regiunii, atât din punct de vedere economic, cât şi de mediu, a realizat un studiu de prefezabilitate pentru dezvoltarea unui terminal intermodal în judeţul Alba.

Acest studiu a identificat existenţa mai multor posibile locaţii pentru amplasarea acestui terminal multimodal, motiv pentru care întâlnirea de lucru de la Alba Iulia a avut un caracter de prezentare, oferind şi o posibilitate de analiză a concluziilor acestui studiu. Obiectivul studiului a fost de a găsi amplasamentul cel mai potrivit pentru realizarea unui nod intermodal de transport, care sa deservească agenţii economici din judeţul Alba, în zona Alba-Iulia – Sebeş, având în vedere interesul autorităţilor locale şi al agenţilor economici cu pondere însemnată a activităţii de export, de a utiliza sistemul feroviar ca alternativa mai economică şi rapidă pentru transportul de marfă, precizează sursa citată.

Studiul de prefezabilitate a fost realizat în primul semestru al acestui an, iar în cadrul discuţiilor a fost analizată recomandarea amplasamentelor optime pentru realizarea investiţiei, având în vedere mai multe de criterii de evaluare.

Directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a afirmat că, împreună cu companiile interesate şi administraţia locală şi judeţeană, s-au analizat, în cadrul întâlnirii, acţiunile necesare a fi întreprinse pentru a continua demersurile pentru includerea investiţiei în Masterplanul General de Transport al României, discutând şi despre posibilităţile de formare a parteneriatului dintre autorităţile publice care îşi vor asuma implementarea investiţiei şi despre găsirea surselor de finanţare din fonduri publice sau private pentru acest proiect.

„Din documentele iniţiale avem o estimare a costurilor necesare pentru realizarea investiţiei, care diferă pentru cele două amplasamente analizate, ajungând la peste 110 milioane lei, fără TVA, pentru varianta Sebeş, iar veniturile preconizate din exploatarea terminalului ar putea depăşi 740.000 lei, lunar”, a mai precizat Simion Creţu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.