Administrație

Sebeș, opțiunea pentru realizarea celui mai modern terminal intermodal din Transilvania

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, o investiţie de 25 de milioane de euro, va fi construit în Sebeş, în zona nodului rutier A1-A10, aceasta fiind opţiunea agreată de peste 80% din instituţiile şi organizaţiile interesate de dezvoltarea unui astfel de depozit în judeţul Alba.

Potrivit unui comunicat transmis luni de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, într-o recentă dezbatere în care au fost prezentate concluziile Studiului de prefezabilitate privind amplasarea unui terminal intermodal în judeţul Alba, fiind identificate locaţiile Coşlariu şi Sebeş pentru amplasarea acestui terminal.

Potrivit comunicatului citat, în cadrul unei noi reuniuni de lucru s-au stabilit paşii necesari pentru ca această iniţiativă să se concretizeze într-o investiţie estimată la peste 25 de milioane de euro în zona nodului rutier A1-A10 de pe raza municipiului Sebeş.

„Zona Alba Iulia – Sebeş, aflată în proximitatea nodului rutier A1-A10, cu conexiuni directe către Sibiu, Cluj-Napoca şi vestul Europei, situată şi foarte aproape de Gara Vinţu de Jos, prin care se tranzitează anual – pe calea ferată – cel mai mare volum de marfă din România, este poziţia asupra căreia s-au decis reprezentanţii administraţiei publice de la nivel local, respectiv Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Sebeş. Aici există teren, se poate realiza uşor conexiunea cu sistemele de transport şi, mai ales, se facilitează legătura cu investitorii privaţi din zona industrială Sebeş-Alba”, se arată în comunicat.

Din informaţiile cuprinse în studiul de piaţă realizat ca parte a SPF, la care au participat agenţii economici din judeţul Alba, a rezultat că totalul cantităţilor transportate cu trenul la data elaborării studiului a fost de 2.081.400 tone/an, iar totalul cantităţilor transportate prin mijloace auto a fost de 1.713.796 tone/an.

Conexiunea investiţiilor în infrastructura de transport naţională – autostrăzile din centrul ţării şi linia de cale ferată de mare viteză Sighişoara-Simeria-Curtici, precum şi corelarea acestora cu modernizarea sistemelor de transport a energiei şi, pe plan local, cu alimentarea cu apă potabilă din judeţul Alba, pot duce la crearea unei platforme unice în această parte a României, prin care să se asigure fluenţa transporturilor de marfă către vestul Europei.

În cadrul întâlnirii tehnice au fost evaluate opţiunile instituţiilor şi organizaţiilor interesate de dezvoltarea unui terminal intermodal în judeţul Alba, peste 80% dintre acestea agreând ideea dezvoltării terminalului pe raza municipiului Sebeş. În favoarea acestei locaţii este şi argumentul existenţei surselor de finanţare asigurate de Consiliul Local Sebeş. Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Alba va contribui cu 50% din valoarea cofinanţării acestui proiect, iar Primăria Sebeş va face demersurile pentru obţinerea terenului aferent investiţiei, inclusiv prin exproprieri pentru cauză de utilitate publică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.