Administrație

Pompieri din trei județe, la un exercițiu de testare pe platforma Kronospan

Pompieri din trei judeţe, Alba, Hunedoara şi Sibiu, participă miercuri seara pe platforma Kronospan Sebeş la un exerciţiu pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident pe amplasamentul operatorului economic, în care sunt implicate substanţe periculoase.

Exerciţiul ar fi trebuit să aibă loc vineri, dar a fost amânat în condiţiile în care pompierii din Alba au intervenit în 5 iulie pentru stingerea unui incendiu de mari proporţii la mănăstirea Rîmeţ.

La exerciţiu participă, pe lângă forţele şi mijloacele proprii ale ISU Alba, pompieri din cadrul ISU Sibiu şi Hunedoara. De asemenea, sunt prezenţi reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii în situaţiile de urgenţă de la nivel judeţean – Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă, dar şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor, precum şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş.

Potrivit ISU Alba, pe platforma Kronospan se desfăşoară un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident pe amplasamentul operatorului economic în care sunt implicate substanţe periculoase.

„Toate forţele şi mijloacele tehnice angrenate simulează o situaţie reală”, a transmis ISU Alba.

Exerciţiile de acest gen au ca scop verificarea viabilităţii planurilor de intervenţie, de urgenţă internă şi externă, cooperarea interinstituţională, asigurarea fluxului informaţional şi evaluarea nivelului de pregătire a personalului în situaţii complexe.

În urmă cu doi ani, pe platforma Kronospan din Sebeş, producător de plăci pe bază de lemn, a avut loc un incendiu în urma căruia au fost înregistrate pagube de aproximativ o jumătate de milion de lei. Cauza incendiului a reprezentat-o atunci efectul termic al unui obiect incandescent.

Localnici din Sebeş au relatat, în 2017, pe o reţea de socializare, că flăcările erau „imense”. Aceştia au susţinut, de asemenea, că incendiul a fost precedat de un zgomot asemănător unei explozii. „Parcă s-a tras cu tunul”, „am auzit o bubuitură mare” şi „am avut senzaţia că s-a mişcat patul în casă” au fost câteva din postările acestora.

Kronospan este prezent la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).

Concernul Kronospan a achiziţionat în urmă cu 15 ani de la Grupul Frati platforma industrială din Sebeş. Din acelaşi an, Kronospan a operat şi o instalaţie de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.