Administrație

Mitropolia Greco-Catolică din Blaj mișcă inerția birocratică cu ajutorul justiției

Mitropolia Greco-Catolică din Blaj a primit de la Curtea de Apel Alba Iulia o decizie prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România este obligată să soluționeze o cerere formulată încă din anul 2003.

Prin cererea înaintată comisiei în urmă cu 16 ani, Mitropolia a solicitat retrocedarea în natură a unor bunuri mobile și imobile din Blaj care i-au aparținut înainte de naționalizarea impusă de comuniști după cel de-al Doilea Război Mondial, respectiv acordarea de compensații financiare pentru bunurile care nu pot fi retrocedate.

Reprezentanții reclamantei au calculat valoarea acestor bunuri la suma de de 5.157.600 lei.

Pentru că nu a primit un răspuns din partea comisiei, instituția religioasă a formulat, în 2017, o cerere de chemare în jduecată și a avut câștig de cauză „în parte”, recent, la Curtea de Apel. Instanța din Alba Iulia nu a dispus, așa cum a solicitat Mitropolia, acordarea compensațiilor fiannciare pe motiv că nu a fost parcursă etapa legală, cea de soluționare a cererii formulate în 2003.

Potrivit Primăriei municipiului Blaj, care este, la rândul său, parte în proces, terenurile solicitate nu pot fi retrocedate în natură pentru că pe acestea au fost realizate investiții publice: a fost amenajat Parcul „Avram Iancu”, terenuri de tenis, handbal, baschet și volei, bazinul de înot.

De asemenea, au fost construite Sala de Sport a municipiului Blaj și Centrul de Excelență în Volei, aici funcționează Baza Sportivă – Complex Sportiv Școlar și Grădinița de copii nr.1 Blaj.

Dosarul a ajuns, între timp, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.