Sănătate

Un nou instrument detectează creaţiile Deepfake cu o eficiență de 96%

Exemplu de Deepfake pornind de la picturi și fotografii celebre. Imaginea originală este prima din stânga, următoarele sunt Deepfake-uri

Deepfake-urile, imaginile şi filmările în care apar figuri de oameni create artificial, sunt mai uşor de depistat cu ajutorul unei aplicaţii create de oamenii de ştiinţă, informează News.ro.

Cercetătorii de la USC Information Sciences Institute au creat un software care reuşeşte să identifice Deepfake-urile pe baza mişcărilor subtile ale feţei şi capului.

Deepfake-urile sunt acele imagini şi clipuri video în care apar figuri ale unor persoane generate artificial cu ajutorul inteligenţei artificiale. AI-ul a ajuns în ultima vreme foarte bun la crearea acestor falsuri, încât deosebirea unui Deepfake de o imagine reală a devenit din ce în ce mai dificilă.

În mod normal, un algoritm care analizează Deepfake-urile face acest lucru cadru cu cadru, folosind în acest scop o putere mare de procesare.

Tehnologia dezvoltată de USC, procesează o întreagă filmare o dată, fiind mult mai rapid şi putând fi folosită şi pe sisteme cu dotări tehnice mai slabe.

Filmarea este comparată cu un alt video şi se verifică cele mai mici inconsistenţe, precum mişcări aproape imperceptibile pentru ochiul uman ale feţei sau capului. Cercetătorii numesc aceste indicii semnături softbiometrice.

Acest lucru este posibil datorită faptului că AI-ul nu optimizează mişcarea complet, cadru cu cadrul, atunci când crează Deepfake-urile.

După antrenarea algoritmului pe baza a peste 1.000 de Deepfake-uri, acesta a devenit foarte eficient în depistarea falselor creaţii în care apar actori, politicieni sau diverse alte personalităţi.

Fenomenul Deepfake-urilor constituie o mare îngrijorare în special în sfera politică, acolo unde există teama folosirii acestei tehnici pentru crearea ştirilor false.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.