Economie

IT-iștii români au cele mai mici salarii din Europa de Est! Cât câștigă în medie

Angajaţii IT care lucrează în România au cele mai mici din domeniu comparativ cu celălalte ţări din Europa de Est, conform unui studiu realizat eJobs.ro.

Un IT-ist care profesează în România are un salariu mediu net de 805 euro pe lună, mult mai puţin faţă de cei din Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Cehia sau Serbia, după un studiu realizat de comparatorul salarial Paylab.

Cele mai mari salarii în această zonă le au IT-iştii sloveni cu un venit mediu lunar de 1.341 de euro lunar, fiind urmaţi de cei din Cehia, 1.289 de euro, în timp ce Ungaria închide lista celor care depăşesc 1.000 de euro lunar cu 1010 euro/lună.

Un specialist în IT din Croaţia câştigă 990 de euro pe lună, iar unul din Serbia are un venit de 816 euro, conform eJobs.

Bulgaria, ţara faţă de care ne comparăm în cele mai multe cazuri, oferă un salariu lunar de 1.027 de euro pentru un angajat.

Bogdan Badea, directorul eJobs, a vorbit despre această diferenţă importantă:

„Interesant este faptul că Bulgaria ne depăşeşte sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, în condiţiile în care, în general, aceasta era una dintre puţinele ţări cu salarii mai mici decât ale noastre”, a comentat reprezentantul eJobs.

„IT-ul este, fără îndoială, unul dintre cele mai fierbinţi domenii ale ultimilor ani. Nu doar din perspectiva numărului tot mai mare de opţiuni pe care le au candidaţii, ci şi datorită faptului că IT-ştii au devenit şi cel mai bine plătiţi angajaţi din România, depăşind domenii care în mod tradiţional erau recunoscute pentru salariile mari pe care le ofereau. Mă refer aici la banking, avocatură sau servicii financiare. Cu toate acestea, IT-ştii români câştigă mai puţin decât colegii lor din alte ţări din regiune, diferenţele fiind, în unele cazuri de la simplu la dublu, cum este cazul Estoniei, spre exemplu, unde salariul mediu net al unui IT-ist este de 1.567 de euro”, a comentat Bogdan Badea.

IT-ul este una dintre părţile care au câştigat cel mai mult teren în ultima perioadă prin salariile atractive şi diverse forme de bonusare. Această ramură a devenit în ultimii ani cea mai căutată, iar în 2019 au fost deja înregistrate peste 500.000 de aplicări pentru joburile în IT.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.