Politică

Liberalii ar strânge cureaua. Deputatul Roman propune noi incompatibilități pentru aleși

Deputatul liberal Florin Roman propune ca toţi cei care candidează pentru o funcţie de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte de consiliu judeţean, parlamentar, europarlamentar sau la preşedinţia României să nu deruleze contracte cu statul pe perioada mandatului.

„Am depus o propunere legislativă privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Prin acest proiect de lege modific patru legi – Legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, Legea privind alegerea preşedintelui, Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea privind alegerile europarlamentare. Eu propun, prin această iniţiativă legislativă, ca toţi candidaţii care se înscriu în cursa pentru alegerile prezidenţiale, de deputat, senator, europarlamentar, consilier judeţean, consilier local, primar, preşedinte de consiliu judeţean, să completeze, la depunerea candidaturii, o declaraţie pe propria răspundere că nu are contracte cu statul şi că nu va încheia contracte cu statul pe perioada exercitării mandatului de ales”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, Florin Roman.

Deputatul a menţionat că, în prezent, orice candidat semnează pe proprie răspundere o declaraţie de acceptare a candidaturii, o declaraţie de avere, o declaraţie de interese şi o declaraţie că nu a colaborat cu Securitatea.

„Propunerea este să intervină şi această declaraţie suplimentară, că nu derulează contracte cu statul. Motivul este unul foarte simplu: există suspiciunea că îţi foloseşti poziţia publică pentru a beneficia, prin firma la care eşti acţionar sau la care ai un interes, să derulezi afaceri cu statul. Eu cred că e un pas înainte spre normalizare, spre moralitate şi cred că orice om politic nu poate face afaceri cu statul. Alegi: ori faci politică, ori faci afaceri cu statul. Una cu alta nu merge. Poţi să faci cu privatul, nu e niciun fel de problemă, dar orice afaceri cu statul ridică mari semne de întrebare vizavi de folosirea funcţiei publice pe care o ai”, a afirmat deputatul.

El a adăugat că sunt astfel de situaţii în toate partidele politice, potrivit declaraţiilor de avere şi de interese.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.