Administrație

Turismul rural, promovat în Albac

Staţiunea turistică Albac, din Munţii Apuseni, găzduieşte timp de două zile, sâmbătă şi duminică, „Târgul Naţional de Turism Rural”, ajuns la cea de-a XV-a ediţie, cel mai important eveniment de acest gen din România, potrivit organizatorilor.

„Evenimentul este cel mai longeviv şi cel mai mare târg de promovare a turismului rural, reunind reprezentanţii din turism la nivel regional şi naţional care promovează oferta zonelor cu potenţial în ceea ce priveşte turismul rural. Ajuns în acest an la cea de-a XV-a ediţie, târgul reuneşte cererea şi oferta din turismul rural, încercând să promoveze, totodată, şi gastronomia, tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic”, se arată într-un comunicat transmis joi, Agerpres, de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Ediţia din acest an a „Târgului Naţional de Turism Rural” va debuta sâmbătă, la ora 12,00, cu o paradă a portului tradiţional românesc, urmată, la ora 13,00, de deschiderea oficială, realizată printr-un ceremonial la care vor lua parte Tulnicăresele din Munţii Apuseni.

„Participanţii sunt invitaţi să viziteze apoi standurile expoziţionale care cuprind oferta turistică şi agroturistică în spaţiile de cazare din judeţul Alba şi din ţară, ateliere şi expoziţii de meşteşuguri tradiţionale româneşti, gastronomia tradiţională din Munţii Apuseni, oferta turistică şi agroturistică în spaţiile de cazare rurale din staţiunea turistică Albac. De asemenea, participanţii sunt invitaţi să viziteze şi expoziţia etnografică din staţiunea turistică Albac, dar şi o expoziţie organizată de Filiala ANTREC Alba cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea asociaţiei”, menţionează sursa citată.

Centrul de Informare Turistică din Albac va găzdui, la ora 14,00, vernisajul expoziţiei de artă fotografică denumită „În vâltoarea vieţii”, cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, coordonată de Vasile Sârb, şi a studiului etnografic cu instalaţiile hidraulice tradiţionale de pe Valea Sebeşului.

Din programul târgului face parte şi un program artistic extraordinar susţinut de cluburile de turism din România – cluburile de turism din Craiova, Arad, Sibiu, Baia Mare, Galaţi, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bistriţa, Alba şi mai mulţi solişti vocali. Acesta va fi urmat de un spectacol folcloric în care vor evolua Taraful „Moţul” din Horea, Ansamblul Folcloric „Albăceana” din Albac, Ansamblul Folcloric „Vinţana” din Vinţu De Jos, Ansamblul Folcloric „Hopârteanca” din Hopârta, Ansamblul Folcloric „Fântâniţa de Piatră” din Şpring, Ansamblul Folcloric „Banul Mihalcea” din Mihalţ, Ansamblul Folcloric „Junii Târnavei” din Târnăveni, şi Fanfara „Transilvania” din Cugir. În program sunt incluse şi recitaluri susţinute de taragotistul Cristian Benea, Mariana Deac, invitaţi speciali ai comunităţii din Albac şi formaţii artistice surpriză.

Tot sâmbătă este programat un concurs de orientare turistică pe raza staţiunii Albac, punctul de plecare fiind Centrul de promovare şi informare turistică. Prima zi a „Târgului Naţional de Turism Rural” se va încheia cu o petrecere în aer liber, cu foc de tabără şi jocuri de artificii.

Manifestarea continuă duminică cu vizitarea expoziţiilor deschise în ziua precedentă, dar şi cu o demonstraţie de gastronomie tradiţională realizată de reprezentanţii pensiunilor din zonă. Aceştia vor găti în aer liber, la ceaun, mâncăruri tradiţionale din Apuseni.

La ora 12,00, în centrul comunei vor avea loc jocuri de iniţiere în orientare turistică susţinute de reprezentanţii cluburilor de turism participante la Târg.

Începând cu ora 14,00, va avea loc Concursul de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan” – ediţia a III-a, iar de la ora 15,30 va începe un amplu spectacol folcloric în care vor evolua interpreţii Maria Dan Păucean, Simona Costin şi Ionuţ Mateş, Mirela Mănescu, Ioana Maria Ardelean, Mariana Deac, Ansamblul Jidvei România etc.

„Târgul Naţional de Turism Rural” de la Albac este organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, şi Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – Filiala Alba.

„Târgul Naţional de Turism Rural” de la Albac este o marcă înregistrată a CJ Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.