Economie

Clujul generează o emulație investițională în jurul său. Cazul Ocna Mureș

Judeţul Cluj a devenit, în ultima vreme, un exemplu de urmat în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi imobiliară a zonei, deschizând apetitul investitorilor şi pentru oraşele aflate pe o rază de aproximativ 50 de kilometri, scrie ziarul Bursa citând un comunicat CBRE.

Un teren de 26 de hectare, cu titlu de parc industrial, a fost scos la vânzare în oraşul Ocna Mureş, potrivit companiei CBRE, lider global şi naţional al pieţei de consultanţă imobiliară.

Valentin Popescu, senior consultant în cadrul departamentului Land Development al CBRE România, a declarat: „Viitorul proiect din Ocna Mureş este o alternativă competitivă din punct de vedere investiţional faţă de oraşe precum Turda, Cluj-Napoca sau Târgu Mureş, având în vedere localizarea la doar 8 km distanţă faţă de nodul rutier Unirea al autostrăzii A10 şi la circa 50 km faţă de Cluj-Napoca, precum şi infrastructura existentă şi utilităţile disponibil”.

Terenul scos în vânzare dispune de o suprafaţă totală 26 ha, iar pentru o parte din aceasta, compania CBRE Romania discută cu mai mulţi operatori de food, comerţul modern în Ocna Mureş fiind slab dezvoltat.

Ion Dinu, senior consultant în cadrul departamentului Land Development al CBRE România, a adăugat: „Lipsa unei oferte de retail modern forţează locuitorii din oraş şi din vecinătate să îşi facă cumpărăturile în Cluj, Turda şi chiar Alba Iulia. Oraşul Ocna Mureş se bucură de o forţă de muncă specializată, aceasta fiind unul dintre atuurile proiectului. Atragerea unei investiţii şi în sectorul de retail va determina locuitorii să nu se mai deplaseze către alte oraşe”.

În prima jumătate a anului 2019, pe piaţa din România, au fost tranzacţionaţi circa un milion de metri pătraţi de terenuri, doar 33% din această suprafaţă situându-se în Bucureşti, potrivit celui mai recent raport al CBRE Research. Investitorii au fost interesaţi în principal de terenuri pentru dezvoltări de tip industrial (49% din suprafaţa tranzacţionată) şi de retail (45% din suprafaţa totală).

La nivel naţional, în prima jumătate din 2019, dezvoltatorii de retail au investit aproximativ 45 milioane euro în cumpărarea unei suprafeţe totale de 460.000 mp, cea mai reprezentativă tranzacţie fiind achiziţia de către Auchan a unui teren de 220.000 mp în oraşul Reşiţa, din judeţul Caraş Severin. Pe sectorul industrial, printre cele mai importante tranzacţii cu terenuri din primul semestru se numără achiziţia unei suprafeţe de 12 ha în Craiova, de către compania locală Element Industrial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.