Mozaic, Social

Comunicat: Asociația Victor Babeș 172 Cluj a organizat a doua ediție a Taberei de excelență „Bursa Vacanță de vis România”

În perioada 13-28 iulie 2019, Asociația Victor Babeș 172 Cluj a organizat a doua ediție a Taberei de excelență ”Bursa Vacanță de vis România”.
Proiectul vine în sprijinul copiilor cu performanțe școlare deosebit de ridicate din comunitățile istorice românești din afara granițelor.

Pentru ediția din acest an, în urma celor două etape de preselecție efectuate de organizația Victor Babeș 172, cu sprijinul specialiștilor Academiei Române, s-au calificat douăzeci și opt de elevi din Republica Moldova și Ucraina.

Aceștia au fost invitați în România, unde au petrecut două săptămâni de vis în Transilvania. Elevii au fost însoțiți de patru profesori, trei din Moldova și unul din Ucraina.

Pe parcursul celor două săptămâni, delegațiile din Moldova și Ucraina au avut un program de activități deosebit de bogat, vizitând peste șaizeci de obiective pe traseul Cluj-Napoca – Târgu Mureș – Turda – Câmpia Turzii – Dej – Oradea – Arieșeni – Abrud – Roșia Montana – Brad – Hunedoara – Alba Iulia – Zalău – Șimleul Silvaniei – Săpânța – Sighetu Marmației.

Amintim aici, între altele:

• Grădina Zoo Târgu Mureș
  • Salina Turda
  • Baza militară NATO de aviație Câmpia Turzii
  • Muzeul locomotivelor și Muzeul municipal Dej
  • Universitatea ,Cetatea și centrul istoric din Oradea
  • Baile Felix
  • Peștera Urșilor Chișcău
  • Biserica reformată Abrud
  • Muzeul aurului Brad
  • Castelul Corvinilor Hunedoara
  • Cetatea Alba Iulia și Catedrala
  • Galeriile istorice de la Roșia Montană
  • Biblioteca municipală Zalău
  • Gradina Botanica Jibou
  • Cimitirul Vesel Săpânța
  • Memorialul durerii și Primăria din Sighetu Marmației, unde elevii au fost primiți de primarul municipiului, Horea Scubli.

Vizitele au fost presărate cu momente de relaxare la Vadu Izei, Băile Sărate Turda, Aquapark Nymphaea Oradea, și Ștrandul Durgău.

La Cluj-Napoca, unde copiii au petrecut o săptămână, aceștia au fost primiți de Prea Sfinția Sa Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Salajului, care le-a oferit binecuvântarea. Au vizitat Universitatea Babeș Bolyai, Universitatea de Științe Agricole, Universitatea Tehnică, Turnul NTT Data, Aeroportul Cluj Napoca și Turnul de control trafic aerian ROMATSA, Opera Română, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Academiei Române-Colectia de carte veche si rara, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Grădina Botanică, Casa Matei Corvin, Catedrala Ortodoxă și lista poate continua.

Tot la Cluj-Napoca, elevii au frecventat Cursurile Victor Babeș, organizate pe patru module – Istorie/ limba română și latinitate/ informatică/ datini și obiceiuri strămoșești.

Acest din urmă modul s-a desfășurat în cadrul tradiționalei parade a portului popular „Moșteniri Culturale” organizată an de an de Asociația Victor Babeș 172 și ajunsa acum la ediția VII.

Proiectul „Bursă Vacanță de vis România” 2019 este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni iar conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.