Educație

Începe școala! Câți bani dăm să pregătim ghiozdanul copilului?

Mai este mai puțin de o săptămână până la începerea noului an școlar, iar părinții încep să îi pregătească pe cei mici.

Părinţii din România trebuie să aloce, în medie, 13% din salariu pentru a acoperi cheltuielile pentru ghiozdanul elevului la începutul anului şcolar, conform unei analize care a fost efectuată la începutul anului școlar trecut. Deşi educaţia în România este gratuită, părinţii români alocă la început de an şcolar printre cei mai mulţi bani din Uniunea Europeană pentru ghiozdanul copilului.

Prețurile celor mai comune obiecte care intră în ghiozdan

Din preţurile magazinelor online reiese că un astfel de ghiozdan costă în medie de 55 lei, se găsesc și ghiozdane la 13 lei pentru preșcolari, iar sumele pot să depășească 1.000 de lei. Un ghiozdan ergonomic, echipat, poate ajunge la 1.130 de lei. O sumă asemănătoare (43 lei) este necesară la articolele pentru scris şi papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie. Cel mai ieftin caiet costă 50 de bani, dar prețul poate să ajungă la 80 de lei, în funcție de numărul de pagini, dar și de modelul care este pe caiet. În cazul în care caietele au pe copertă personaje „la modă” din desenele animate, prețul tinde să crească.

Stilourile pot să coste între 3,5 lei și să ajungă, în cazul celor cu peniță de aur, la 2.000 de lei. Acestea sunt extremele, prețul cel mai mic și prețul cel mai mare. Însă, se prea poate să existe părinți care sunt dispuși să investească atât de mulți bani într-o unealtă de scris.

Încă în jur de 74 de lei costă produsele folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, creioane, markere şi plastelină.

Îmbrăcămintea pentru sport – trening, încălţăminte de sport şi câteva tricouri albe – reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport este de peste 78 lei.

Desigur, există și situații în care școala cere uniformă, iar în aceste cazuri prețurile, din nou, variază, ajungând până la câteva sute de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.