Social

Alba Iulia Music & Film Festival a adus 12.000 de oameni în fața scenelor și marilor ecrane

Trei zile de evenimente speciale, 12.000 de oameni care s-au bucurat de după amieze și seri de relaxare în cetatea Alba Carolina: sunt cifrele esențiale ale celei de-a șaptea ediții Alba Iulia Music & Film Festival, ce a avut loc în intervalul 30 august – 1 septembrie.

„Ediția a șaptea a Alba Iulia Music & Film Festival, a șaptea artă, șapte porți ale Cetății: vreau să cred că nu este o alăturare întâmplătoare și că, încet, încet, an după an, evenimentul e din ce în ce mai elaborat și își merită locul în topul național al festivalurilor de gen. E, în același timp, o confirmare a faptului că Alba Iulia e foarte deschisă pentru toți creatorii de conținut artistic valoros și relevant, indiferent de formă. Și mai ales că în Cetate, sub fiecare poartă, e loc pentru a șaptea artă”, spune Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Compania teatrală Parolabianca a dat startul festivalului vineri seara cu un spectacol de teatru și dans, folosind coregrafia, costumele și jocurile de lumini pentru a da viață unor ființe fantastice, parcă neatinse de gravitația terestră.

Cele mai gustate momente ale festivalului au fost cu siguranță întâlnirile cu invitații speciali: Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele au venit la Alba Iulia pentru a dialoga cu publicul despre activitatea lor pe scene și în fața camerelor de filmare și pentru a prezenta filmele în care spectatorii i-au putut regăsi în programul Alba Iulia Music & Film Festival. De o primire călduroasă, așa cum publicul din cetate a obișnuit, au avut parte și echipa filmului Parking, respectiv regizorul Tudor Giurgiu și actorul din rolul principal, Mihai Smarandache, în timp ce producătoarea Oana Muntean a răspuns curiozităților publicului cu privire la filmul „Jurnalul familiei -escu”, o „istorie” a oamenilor de rând.

Un deosebit succes de public a fost și filmul „Faci sau taci”: prezența actorilor Augustin Viziru, Levent Sali și Ana Baniciu a atras fanii la întâlnirea din Grădina Cetății, Piața Vestică fiind mai apoi arhiplină la proiecția acestei comedii de acțiune.

Realitate virtuală prezentă prin experiența „VR Cinema” a fost de asemenea un punct inedit în agenda festivalului din acest an, unul căruia publicul din Alba i-a răspuns cu multă deschidere și curiozitate. Sute de persoane au venit în cele 3 zile de festival pentru a urmări în VR filme de animație sau documentare. Un altfel de „călătorie virtuală” a fost cea bazată pe arta actorilor Auăleu Teatru Timișoara, care au pus în scenă, în peisajul superb al Pieții Vestice, spectacolul „Miorița” – un moment cu o atmosferă aparte, o adaptare care îmbină muzica contemporană și măștile teatrale pentru a da o viață nouă celei mai semnificative opere populare românești.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.