Educație

Începe școala. Câte dintre unitățile școlare din mediul rural nu au autorizație sanitară

Sub 1% din numărul total al elevilor şi preşcolarilor din Alba vor învăţa în anul şcolar 2019-2020 în unităţi neautorizate din punct de vedere sanitar, în număr de 41, toate în mediul rural, a informat, joi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.

„În judeţul Alba, la începutul anului şcolar 2019-2020, sunt 41 de unităţi de învăţământ neautorizate din punct de vedere sanitar (dintre care 30 de şcoli şi 11 grădiniţe), toate în mediul rural. În acestea învaţă sub 1% din numărul total al elevilor şi preşcolarilor”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul DSP Alba.

Existenţa toaletelor în curte, grupuri sanitare necorespunzătoare, lipsa apei curente, curţi neamenajate şi neîmprejmuite corespunzător, exterioare şi pavimente degradate, pardoseli necorespunzătoare sunt deficienţele majore constatate pentru care nu s-a acordat autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit DSP.

„În judeţul Alba, de la un an la altul, sunt tot mai puţine unităţi de învăţământ neautorizate din punct de vedere sanitar, iar numărul preşcolarilor şi elevilor care sunt pregătiţi în ele a scăzut simţitor. Spre exemplu, la începutul anului şcolar precedent, erau 79 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare, iar astăzi sunt 41. Situaţia este în dinamică în sensul că pe măsură ce reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale finalizează lucrările, depun dosarele, iar noi le autorizăm, dacă îndeplinesc condiţiile. Având în vedere că sunt unităţi de învăţământ în curs de autorizare, preconizăm că până la finalul anului 2020 vom avea sub 20 de şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii sanitare de funcţionare”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul DSP, Alexandru Sinea.

De asemenea, mai sunt 11 unităţi de învăţământ, din care 6 şcoli, iar 5 grădiniţe, fără autorizaţie sanitară de funcţionare, dar în care nu se ţin cursuri, deoarece nu au plan de şcolarizare.

În mediul urban sunt, în total, în Alba un număr de 81 de şcoli, în care învaţă 30.047 de elevi. şi 73 de grădiniţe, frecventate de 5.211 de preşcolari. În mediul rural se află 161 de şcoli, în care învaţă 9.412 de elevi, respectiv 145 de grădiniţe cu 3.138 de preşcolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.