Politică

Dispută PSD – USR pe tema PNDL. Ar trebui programul desființat?

USR Alba susţine că Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ar trebui desfiinţat, considerându-l „puşculiţa partidelor”, iar în replică PSD Alba îi invită pe reprezentanţii formaţiunii „să cunoască mai bine programul prin care s-au finanţat sute de proiecte de investiţii din judeţ”.

„PSD Alba şi preşedintele Ioan Dîrzu sunt tare nedumeriţi de ce vrea USR să desfiinţeze programul PNDL, cunoscut şi sub denumirea de «puşculiţa partidelor». Iată de ce dorim desfiinţarea PNDL: PNDL este programul PSD prin care se finanţează clientelismul politic. PNDL este programul PSD prin care se plătesc pentru un bec 2.000 de euro. PNDL este programul PSD prin care se fac lucrări de mântuială şi cu preţuri supraevaluate. PNDL este programul PSD prin care nu s-a «scos România din noroaie», ci dimpotrivă, aţi făcut ca satele româneşti să fie pustii. PNDL este programul PSD prin care s-a reuşit ca doar 1 din 14 români de la sat locuieşte într-o casă legată la sistemul de canalizare”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de către USR Alba.

Potrivit sursei citate, PNDL este un program despre care „Curtea de Conturi a concluzionat că nu a existat o strategie guvernamentală pentru alocarea sumelor de bani”, „prin care se risipesc banii de la bugetul de stat în defavoarea autostrăzilor, spitalelor, şcolilor” şi care ar trebui, în consecinţă, „desfiinţat”.

Tot printr-un comunicat de presă, PSD Alba invită USR „să cunoască mai bine” programul prin care s-au finanţat „sute” de proiecte de investiţii din Alba.

„Primarii, mai ales cei din mediul rural, care întâmpină îndeobşte mai multe probleme financiare, sunt cei care cunosc cel mai bine beneficiile Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi cât de mult ajută acesta infrastructura locală, cu principiul său conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educaţie, apă – canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport. (…). Reamintim că judeţului Alba, din 2016 şi până în prezent, i-a fost alocată suma record de peste 240 de milioane de euro de la Guvernul României. O parte sunt finalizate, iar celelalte sunt în faza de derulare sau în etapa de contractare. Vorbim inclusiv de investiţii unice în judeţ, precum construirea primei creşe în mediul rural, la Galda de Jos, sau de proiecte aşteptate de zeci de ani – construirea podului de la Căpud peste râul Mureş, unde oamenii treceau apa cu brudina”, transmite PSD Alba.

Potrivit sursei menţionate, prin PNDL s-au alocat bani tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Alba, indiferent de coloratura politică, fiind date în acest sens şi câteva exemple de comune conduse de către liberali.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.