Educație

Rectorul Universității Tehnice din Iași: „Astăzi toţi vorbim, dar nu mai ascultă nimeni. Navigăm prin kilometri de maculatură”

Rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Dan Caşcaval, a subliniat, luni, la deschiderea anului universitar, cât de afectată este educaţia personală sau a unui grup, civilizaţia în ansamblul ei, de reducerea până la dispariţie a interesului pentru cărţi, pentru lectură.

În lipsa lecturii, a contactului direct cu o carte, „limbajul sărăceşte şi devine aidoma limbajului binar, populat doar cu 0 şi 1”, a mai spus profesorul.

„Walter Kronkite, un renumit şi longeviv jurnalist american, afirma că: «Oricât de mari sunt costurile unei biblioteci publice, ele sunt infinit mai mici decât ale unei naţiuni ignorante». Trăim într-o eră a reţelelor de socializare, care ne împiedică contactul direct, uman, cu interlocutorul nostru, cu locul în care existăm şi, mai grav, cu realitatea. Nu degeaba, din păcate, anecdotele despre aceste reţele de socializare sunt trist de adevărate: «Există viaţă în afara facebook-ului… doar că nu îmi amintesc parola ca să o accesez…» sau «Ieri nu a funcţionat reţeaua Facebook 10 minute. M-am dus în bucătărie şi acolo mi-am cunoscut părinţii. Sunt nişte tipi de treabă». Sfântul Apostol Ioan îşi începe Evanghelia cu: «La început a fost cuvântul». Şi putem continua noi, apoi a apărut cartea. Cei care conduceau Grecia antică, acolo unde s-a născut democraţia, citeau aproape jumătate din viaţă. Împăraţii şi senatorii romani scriau cărţi, intrau adesea în dispute pe teme culturale sau principiale cu autorii cărţilor, astfel că educaţia prin citit devenea o parte integrantă a vieţii lor”, a spus rectorul Universităţii Tehnice din Iaşi în discursul din timpul festivităţii de deschidere a noului an universitar.

Rectorul Dan Caşcaval a reamintit şi de faptul că „în forma lor iniţială, papirusuri sau pergament, cărţile reprezintă de milenii unul dintre cele mai valoroase tezaure şi legătura cu trecutul, dar şi cadouri însemnate şi dovezi de preţuire pentru împăraţi şi regi”.

„Astăzi toţi vorbim, dar nu mai ascultă nimeni. Nu mai căutăm informaţia reală, ci navigăm prin kilometri de maculatură, adesea împănată cu «fake»-uri. Mai mult, ni se pare mult mai important, decisiv chiar pentru recunoaşterea de către alţii a personalităţii noastre, să devenim noi înşine creatori de informaţii, să fim noi înşine informaţia, adevărul, ştirea. Nu contează că informaţia, adevărul, ştirea sunt pur subiective. Sau tocmai de aceea”, a spus Dan Caşcaval.

Conform acestuia, unele statistici indică faptul că la nivelul ţărilor dezvoltate circa 35% dintre locuitori nu au citit nicio carte în viaţă lor, 50% citesc o carte pe an, iar 25% nu cunosc numele niciunui autor, indiferent cine o fi acela. În ţara noastră, 50% dintre români nu au citit nicio carte pe parcursul anului trecut şi doar 3% au citit mai mult de 10 cărţi. 5% nu au citit niciodată în viaţa lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.