Mozaic

Experții spun că se impun politici publice multianuale privind finanțarea serviciilor de sănătate

Majorarea graduală a cheltuielilor pentru Sănătate spre care România ar trebui să tindă poate fi susţinută prin valorificarea tuturor celor patru direcţii de finanţare – asigurările sociale, fondurile suplimentare de la bugetul de stat, asigurările voluntare de sănătate şi plăţile directe.

Cel puțin așa susţin experţii care au realizat Carta Albă a Inovaţiei în Sănătate, care a fost lansată marţi la o conferinţă organizată la Palatul Parlamentului.

Potrivit experţilor, se impune adoptarea unor politici publice multianuale privind finanţarea serviciilor de sănătate, care să conţină ţinte realizabile de creştere a veniturilor şi cheltuielilor, ţinând cont de faptul că Sănătatea este o investiţie.

Ei susţin că bazinul demografic de contribuabili nu poate susţine pe termen lung cheltuieli în creştere pentru investiţiile necesare în sistem şi propun un plan multianual privind finanţarea pe termen mediu şi lung a sistemului de sănătate, care să fie inclus în Strategia Naţională de Sănătate 2021-2027, în vederea asigurării sustenabilităţii bugetare.

Totodată, experţii consultaţi afirmă că pentru facilitarea unui acces mai rapid la noile tehnologii, la nivel naţional este nevoie de o strategie pentru evaluarea acestora pe termen mediu, cu un ritm gradual de implementare a politicilor corelat cu dezvoltarea expertizei specialiştilor în domeniu şi creşterea capacităţii instituţionale.

Platforma de dialog şi cooperare „Resurse pentru Sănătate”, iniţiată de comisiile parlamentare de specialitate, împreună cu Local American Working Group, a lansat marţi Carta Albă a Inovaţiei în Sănătate.

Platforma „Resurse pentru Sănătate” a fost constituită în anul 2018, iar punctul de start pentru dezvoltarea Cartei Albe este raportul „Modele europene: opţiuni pentru finanţarea serviciilor medicale şi a medicamentelor în România”, elaborat de Economist Intelligence Unit (EIU). Pe baza acestui raport au fost identificate trei direcţii prioritare de acţiune: Programul inovaţie în Sănătate, valoarea în sănătate şi creşterea finanţării pentru sănătate şi inovaţie prin atragerea de resurse adiţionale.

Aceasta este prima platforma de dialog care reuneşte experţi tehnici ai sistemului de sănătate din România, având ca obiectiv final creşterea finanţării pentru inovaţie în domeniu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.