Administrație

Bloc reabilitat cu fonduri europene, primul din Alba Iulia dotat cu panouri solare termice

Lucrări din opera pictorului olandez Piet Mondrian expuse la Tate Modern art gallery din London

Un bloc cu 56 de apartamente situat la intrarea în Alba Iulia dinspre Cluj, care, actualmente, arată deplorabil, va fi reabilitat, cu fonduri europene, de către autorităţile locale, urmând, ca la finalul lucrărilor, să fie primul bloc din municipiu cu panouri solare termice.

„Reducerea costurilor de întreţinere, asigurarea unui confort real, creşterea valorii apartamentelor sunt principalele avantaje de care se vor bucura 100 de persoane care locuiesc în blocul G3-G4/Pompieri, de pe strada Alexandru Ioan Cuza. Îmbunătăţirea condiţiilor de locuit este posibilă prin proiectul «Alba Iulia 360», derulat de Primăria Alba Iulia”, se menţionează într-un comunicat transmis, joi, Agerpres, de către autorităţile locale.

Blocul, cu 56 de apartamente, va fi dotat cu un sistem de panouri solare termice, care vor fi racordate la centrala termică a fiecărei locuinţe. Tot la centrale vor fi legate şi boilerele care vor fi montate în fiecare apartament. „După montarea sistemului, va fi primul bloc din Alba Iulia cu panouri solare termice”, menţionează sursa citată.

Vor fi reduse, astfel, costurile de întreţinere de aproape patru ori, iar vara, apa caldă va fi asigurată în întregime de panourile solare.

„O altă categorie de lucrări vizează spaţiile comune – construire şarpantă şi învelitori noi, izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea uşilor şi ferestrelor exterioare deteriorate şi a instalaţiei electrice pe casa scării, intervenţii la sistemul de canalizare din subsolul blocului, care acum este o sursă de infecţie pentru locatari”, se mai precizează în comunicatul Primăriei.

Şi faţada blocului va fi cu totul alta.

„Tema este inspirată din opera pictorului olandez Piet Mondrian. În lucrările sale predomină culorile roşu, galben şi albastru. Astfel, putem vorbi şi de transpunerea artei în mediul urban”, arată sursa citată.

Recent, amplasamentul a fost predat către ofertantul ales câştigător în urma licitaţiei.

Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări este de 1.361.800 de lei. Costurile echipamentelor şi lucrărilor sunt suportate din bugetul proiectului „Alba Iulia 360”.

Durata execuţiei lucrărilor va fi de şapte luni şi jumătate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.