Social

Doi copii de grădiniţă din Alba Iulia au fost identificaţi cu norovirus

Şase copii, colegi de grupă la aceeaşi grădiniţă din Alba Iulia, au ajuns la spital cu vărsături, probele recoltate de la doi dintre aceştia sugerând o enteroviroză, fiind identificat norovirus.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, Alexandra Mateş, un număr de şase copii, colegi de grupă la Grădiniţa nr. 13 din Alba Iulia, au fost aduşi la spital, prezentând sindrom de vărsături.

„Dintre aceştia, trei au fost internaţi, doi au refuzat internarea şi unul a avut recomandări la domiciliu”, a precizat, marţi, Alexandra Mateş.

Ea a afirmat că au fost recoltate probe de la doi dintre copiii internaţi şi „s-a identificat norovirus, sugerând o enteroviroză”.

În condiţiile epidemiologice actuale, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a recomandat efectuarea triajului zilnic în rândul copiilor şi al personalului grădiniţei în cauză. De asemenea, s-a recomandat izolarea copiilor suspecţi, anunţarea părinţilor şi îndrumarea către medicul de familie.

Întoarcerea în colectivitate după o perioadă de absenţă de cel puţin trei zile consecutiv se va face pe baza avizului epidemiologic.

Se va insista pe intensificarea activităţilor de curăţenie, dezinfecţie curentă şi terminală – spaţii, suprafeţe, obiecte, veselă, jucării.

De asemenea, părinţii vor fi informaţi ca, la apariţia simptomatologiei specifice bolilor cu transmitere fecal-orală, să se prezinte cu copilul la medicul de familie.

DSP menţionează că norovirusurile sunt un grup de virusuri (Norwalk) care cauzează o infecţie la nivelul stomacului şi a intestinelor, numită gastroenterită virală sau „gripa stomacului”. Norovirusul este foarte contagios şi se poate răspândi cu repeziciune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.