Mozaic

Castelele pot atrage inovare şi turism pe Valea Mureşului

Castelele, conacele şi domeniile istorice mureşene au un potenţial foarte mare să devină catalizatori pentru inovare şi turism pe Valea Mureşului, însă pentru acest lucru este nevoie de o viziune comună, cooperare regională, implicarea comunităţilor şi sprijinul politic.

Concluzia aparține reprezentanților Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) și a fost urmearea dezbaterii din cadrul Proiectului Innocastle organizată în judeţul Mureş.

„În pregătirea dezbaterii, o echipă interdisciplinară de specialişti din cadrul INP a analizat în teren 47 de castele, conace şi domenii istorice din judeţul Mureş, atât clădiri incluse în Lista Monumentelor Istorice, cât şi clădiri neclasate. Dintre acestea, pentru o parte semnificativă se caută în prezent soluţii de revitalizare. Castelele, conacele şi domeniile istorice au un potenţial enorm de a deveni catalizatori pentru inovare şi turism pe valea Mureşului, însă acest lucru nu se va întâmpla de la sine. O viziune comună, cooperarea regională, implicarea comunităţilor şi sprijinul politic sunt esenţiale, aşa cum a reieşit din dezbatere”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional al Patrimoniului.

„Evenimentul face parte din acţiunile proiectului Innocastle, un proiect european pe care Institutul Naţional al Patrimoniului îl coordonează alături de 4 parteneri internaţionali. Prin Innocastle, INP urmăreşte îmbunătăţirea instrumentului de finanţare Programul Operaţional Regional, obiectivul 5.1 (Conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural) şi a altor politici conexe protejării patrimoniului construit”, au mai precizat reprezentanții INP.

Institutul Naţional al Patrimoniului şi Consiliul Judeţean Mureş au organizat, în această săptămână, un eveniment dedicat castelelor şi conacelor din judeţul Mureş, care a urmărit dezbaterea politicilor publice ce vizează reşedinţele elitelor istorice, precum şi administrarea, protejarea şi promovarea acestora.

Potrivit INP, în cadrul proiectului a fost organizată o întâlnire cu actorii regionali pentru a discuta posibilităţile de dezvoltare a unei strategii dedicate valorizării şi promovării castelelor de pe valea Mureşului, în contextul unei strategii mai largi dedicate acestei regiuni.

Evenimentul a reunit 45 de participanţi – autorităţi şi instituţii regionale, judeţene şi locale precum Consiliile Judeţene Mureş, Alba şi Harghita, Prefectura Mureş, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, reprezentanţii ai primăriilor din judeţul Mureş şi ai Apelor Române, specialişti în protecţia patrimoniului, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi proprietari şi administratori de domenii istorice. La eveniment a participat de asemenea o delegaţie a Provinciei Gelderland, Olanda, parteneri în cadrul proiectului Innocastle.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.