Administrație

Reparaţii la imobilul în care funcţionează CA Alba Iulia, Prefectura şi Consiliul Judeţean Alba

Faţada principală a clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, dar şi Prefectura şi Consiliul Judeţean Alba, imobil construit în urmă cu peste un secol, este reparată şi restaurată, finalizarea lucrărilor fiind estimată pentru luna decembrie.

Potrivit reprezentanţilor CA Alba Iulia, reparaţiile erau mai mult decât necesare, deoarece faţada părţii superioare, în zona intrării principale în clădire, era într-o avansată stare de degradare.

Pe lângă reparaţiile din zona turnului de pe faţada principală, au loc lucrări şi la şarpanta de lemn de deasupra unei săli de judecată. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru 10 decembrie. Suma necesară, de aproape 800.000 de lei, a fost alocată de către Ministerul Justiţiei, în administrarea căruia se află imobilul.

Construită înaintea Primului Război Mondial, clădirea a fost, încă de la edificarea sa, destinată activităţii organelor de justiţie. În Palatul Justiţiei au funcţionat, în prima jumătate a secolului trecut, Tribunalul, Parchetul, Judecătoria şi o închisoare.

Imobilul a fost ridicat pe un teren donat de Consiliul comunei urbane Alba Iulia, la începutul secolului al XX-lea. În 1968, clădirea a fost preluată de fostul Sfat Popular al raionului Alba, găzduind sediul fostului Comitet Judeţean de Partid.

După 1989, s-au intabulat succesiv Primăria Alba Iulia, Consiliul Judeţean şi Prefectura, ultimei fiindu-i conferit dreptul de administrare în temeiul unei hotărâri de guvern în anul 1994.

În 2009, imobilul a trecut din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în cea a Ministerului Justiţiei. Pe termen lung, reprezentanţii instanţei îşi doresc ca imobilul să redevină Palatul Justiţiei. În acest sens, CJ Alba urmează să se mute în anii următori într-o altă clădire.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.