Sănătate

Lecția terorismului, învățată de suprematiștii albi de la jihadiști

Autorităţile americane au avertizat că organizaţiile adepţilor supremaţiei albilor „învaţă” tacticile folosite de grupările jihadiste pentru a se coordona la nivel global şi a se finanţa, informează EFE şi Reuters.

Această sursă de inspirație a avut drept consecinţă o creştere a „terorismului care are la bază motive rasiale sau etnice” în întreaga lume,

„Naţionaliştii albi comunică prin intermediul reţelelor internaţionale. Învaţă de la predecesorii lor jihadişti” în ceea ce priveşte organizarea globală şi strângerea de fonduri, a declarat coordonatorul strategiei antiteroriste a Departamentului de Stat al SUA, Nathan Sales, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

În 2018, „lumea s-a confruntat cu creşterea terorismului care are la bază motive rasiale sau etnice”, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Europa şi în SUA, unde 11 persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac armat în Pittsburgh (Pennsylvania), a exemplificat Sales, care a prezentat raportul anual al Departamentului de Stat pe anul 2018 privind terorismul.

Potrivit înaltului funcţionar american, aceasta a fost una dintre cele trei tendinţe semnificative care s-au manifestat anul trecut în mediul terorist, alături de decăderea grupării jihadiste Stat Islamic (SI) şi presupusa susţinere a acţiunilor teroriste de către Iran.

Sales a amintit că misiunea Departamentului de Stat nu este de a combate grupările naţionaliştilor albi în interiorul SUA, deoarece aria sa de competenţă o reprezintă scena internaţională, dar a explicat că diplomaţia americană încearcă „să-şi mobilizeze partenerii internaţionali pentru a înfrunta dimensiunile internaţionale ale ameninţării” neonaziste şi de orice altă provenienţă.

„Vrei să promovăm măsuri internaţionale prin care să se treacă la acţiuni decisive faţă de aceste grupări” care se hrănesc din “ideologii pline de ură, naţionaliste şi intolerante”, a subliniat Sales.

Raportul Departamentului de Stat al SUA notează totodată că în 2018 s-a înregistrat o creştere a „activităţilor teroriste motivate de ură rasială, etnică, ideologică şi politică” în “multe ţări europene” şi face la referire la cazuri înregistrate în Franţa, Marea Britanie, Germania şi Norvegia.

Totodată, în raportul său, Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la o revenire a reţelei teroriste Al Qaida „în avangarda mişcării jihadiste globale” după ce gruparea Stat Islamic „s-a văzut obligată să se limiteze la tactici clandestine” pe măsură ce “autoproclamatul califat intra în colaps”.

„Al Qaida şi aliaţii săi regionali rezistă şi reprezintă o ameninţare constantă” pentru SUA şi aliaţii lor, a avertizat Sales. „Date fiind eşecurile SI, Al Qaida încearcă să se reimpună drept vârful de lance al mişcării jihadiste globale”, în pofida eforturilor împotriva acestei reţele de la atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Potrivit raportului, Al Qaida continuă să se extindă, planifică şi comite atacuri şi reuşeşte să se finanţeze.

În raportul său, Departamentul de Stat al SUA atrage atenţia că Al Qaida a profitat în 2018 de „atenţia globală acordată Statului Islamic, pentru a-şi reface pe tăcute capacităţile”, profitând de un climat fragil în domeniul politic şi de securitate, „îndeosebi în Egipt, Libia, Siria şi Yemen”.

Referitor la SI, Departamentul de Stat a subliniat că SUA şi aliaţii lor au recuperat „aproape întregul teritoriu” din Irak şi Siria aflat anterior sub controlul acestei organizaţii teroriste, eliberând „11.000 de kilometri pătraţi şi circa 7,7 milioane de bărbaţi, femei şi copii”.

În raport se face referire şi la Afganistan, iar Departamentul de Stat califică drept pozitivi „paşii în direcţia unui proces politic” în favoarea reconcilierii făcuţi de guvernul de la Kabul şi de liderii talibanilor. Cu toate acestea, Departamentul de Stat a deplâns că, „în pofida faptului că executivul pakistanez şi-a exprimat sprijinul pentru reconcilierea politică” în Afganistan, Islamabadul „nu a îngrădit” acţiunile talibanilor care continuă să opereze pe teritoriul său.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.