Politică

Un hun pentru România. Kelemen Hunor președinte ar face țara „să arate mult mai bine”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, care candidează pentru funcţia de şef al statului, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Sfântu Gheorghe, că România ar arăta “mult mai bine” în viitor dacă el ar ajunge la Cotroceni.

„Dacă am conduce noi România, din această funcţie de preşedinte, bineînţeles, nu vorbesc de altceva, vă asigur că după 10 ani România ar arăta mult mai bine, ar fi o ţară mult mai bună, mai faină şi ar fi aşa cum am dori noi, noi toţi. (…) Programul meu este pentru fiecare om, nu este numai pentru maghiari sau numai pentru români. În campania prezidenţială nu poţi să spui că am un program pentru o singură comunitate. Deci, ceea ce am propus înseamnă o ţară mai bună pentru toţi”, a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a subliniat că programul său electoral s-a axat pe câteva valori fundamentale, cum ar fi demnitatea, respectul şi încrederea, valori de care are nevoie societatea românească pentru a progresa şi a se dezvolta.

De asemenea, Kelemen Hunor a reiterat ideea că societatea românească are nevoie să se „debaraseze” de prejudecăţi.

„Programul pe care noi l-am prezentat în această campanie este un program credibil, un program bun, care poate fi pus în aplicare şi de aceea am cerut votul cetăţenilor. Este alegerea bună să mă votaţi pe mine în primul tur şi nu veţi greşi cu nimic. Nu sunt voturi risipite voturile date pentru candidatul UDMR. (…) Cred că trebuie să demontăm, să demolăm prejudecăţile şi nu e uşor. Brucan a fost extrem de amabil cu noi, şi cu românii şi cu maghiarii, când zicea după ’89 că e nevoie de 20 de ani. Nu, ai nevoie de cel puţin 40 de ani, întrucât comunismul a durat aproape 50 de ani. Mentalitatea nu se schimbă de la o zi la alta, prejudecăţile trebuie demolate. Dacă înţelegem că viitorul va fi în comun, că este comun, trecutul nu îl mai putem împarţi, e în spatele nostru, a fost ceva care nu mai e, atunci putem depăşi această fază a neîncrederii”, a susţinut candidatul UDMR la prezidenţiale.

În opinia sa, pentru acest lucru este nevoie de cooperare, trebuie să credem că celălalt ne vrea binele, şi nu răul.

„Noi trebuie să îi convingem pe români că nu vrem să furăm Ardealul. Nu vrem, să fiţi convinşi că nu vrem să furăm Ardealul, iar românii trebuie să ne convingă pe noi că nu vor să ne asimileze şi atunci, încet, încet ne vom înţelege. (…) Eu vreau să cred că este, până la urmă, posibil un astfel de proiect, de a creşte gradul de încredere şi respectul şi între comunităţile noastre. (…) Eu cred că vine o generaţie care nu are nicio legătură cu comunismul, nu a moştenit mentalitatea, nu are experienţa directă din comunism şi poate, încet-încet, vom depăşi această fază şi vom demola prejudecăţile. Poate nu e anul 2019 anul în care se va întâmpla acest lucru, dar la un moment dat se va întâmpla”, a afirmat acesta.

Legat de logoul campaniei sale electorale, Kelemen Hunor a precizat că este un joc de cuvinte, iar liderul UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad, a explicat că prenumele Hunor, cu R întors, înseamnă „Un hun pentru România”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.