Administrație

Colecția Muzeului de Științele Naturii din Aiud, restituite Eparhiei Reformate din Ardeal

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis în parte o acțiune formulată de către Eparhia Reformată din Ardeal, instanța dispunând restituirea către aceasta a mai multor exponate din colecțiile aflate în prezent în patrimoniul Muzeului de Științele Naturii din Aiud.

Colecția este cea mai veche de acest gen din România.

Magistraţii au dispus restituirea către Eparhia Reformată din Ardeal a o serie de bunuri mobile preluate odată cu imobilul situat administrativ în Aiud, str. Bethlen Gabor, nr. 1, care adăposteşte Colegiul „Bethlen Gabor”, restituit în natură reclamantei în anul 2004.

Astfel, potrivit deciziei CA Alba Iulia, sunt restituite Eparhiei Reformate de Ardeal bunuri mobile aflate în patrimoniul Muzeului de Ştiinţele Naturii Aiud, respectiv din colecţiile de animale împăiate, de schelete, de animale conservate în lichid, de preparate uscate de animale, precum şi din colecţiile de ouă, de insecte, de cochilii/malacologie, de secţiuni microscopice animale, din ierbar, din colecţia de fructe şi seminţe, din cea de secţiuni microscopice din plante, din colecţia de mulaje, din cea de minerale, din cea de roci , din colecţia de secţiuni microscopice roci minerale, precum şi din cea de paleontologie (fosile).

Au fost retrocedate, de asemenea, alte bunuri mobile aflate în clădirea Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”, în Muzeul Documentar Aiud, în Muzeul Colegiului şi în Arhiva şi Atelierul Şcolii.

Decizia CA Alba Iulia nu este definitivă. Aceasta este cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud este cel mai vechi muzeu de ştiinţele naturii din România, deschis în secolul al XVIII-lea, şi al doilea ca valoare din ţară, după „Grigore Antipa” din Bucureşti.

El funcţionează în incinta Colegiului „Bethlen Gabor”, într-un corp de clădire care aparţine Eparhiei Reformate de Ardeal.

Primele documente scrise care atestă existenţa pieselor muzeale din Aiud datează din 1720, dar data oficială a înfiinţării muzeului este 1796. Cel care a pus bazele organizării ştiinţifice ale muzeului la sfârşitul secolului al XVIII-lea a fost un renumit naturalist, Benko Franciscus.

Patrimoniul Muzeului cuprinde peste 35.000 de exponate de geologie, mineralogie, paleontologie, botanică şi zoologie, multe dintre acestea provenind din Africa, America, Australia, Noua Zeelandă. Unele piese au fost aduse din Noua Guinee, în urmă cu aproape două sute de ani, de exploratorul Sámuel Fenichel din Aiud.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.