Social

Parada de Ziua Națională. În premieră, vor defila transportoare Piranha

Transportor Piranha achiziționat de Armata Română

O mie de militari, printre care și un detașament al armatei poloneze, și zeci de mijloace tehnice, inclusiv, în premieră, transportoare blindate Piranha, vor participa de 1 Decembrie la parada militară de la Alba Iulia, unde vor survola cerul și 6 MIG-uri și 9 elicoptere.

„Pentru paradă, avem alocaţi o mie de militari şi 70 de mijloace tehnice”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, desfăşurată la sediul Primăriei Alba Iulia, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu.

Potrivit acestuia, la parada de la Alba Iulia va fi prezent, la fel ca anul trecut, şi un detaşament polonez.

Ofiţerul responsabil cu organizarea paradei de la Alba Iulia, colonel Nicolae Oros, locţiitorul şefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a menţionat că structurile Ministerului Apărării Naţionale vor cuprinde, din cadrul forţelor terestre, detaşamente de vânători de munte, de informaţii, de geniu, de cercetare şi de rachete şi sprijin logistic, cărora li se vor alătura elevi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia şi studenţi ai Academiei Forţelor Terestre din Sibiu.

„Tehnica militară şi partea de detaşamente pe jos sunt aproximativ similare cu cele de anul trecut. Prin aceasta, vreau să evidenţiez importanţa pe care Ministerul Apărării Naţionale o acordă Zilei Naţionale a României în garnizoana Alba Iulia”, a spus Oros.

Ofiţerul a precizat că vor fi şi mijloace tehnice nou intrate în dotarea armatei, respectiv transportoare Piranha.

El a menţionat, de asemenea, că vor fi şi structuri ale forţelor aeriene, mai exact 6 MIG-uri şi 9 elicoptere.

Structurilor MApN li se vor alătura reprezentanţii MAI – Poliţie, Jandarmerie, IGSU, precum şi ai SRI şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Parada militară organizată de 1 Decembrie la Alba Iulia reprezintă principalul punct de atracţie al manifestărilor desfăşurate de Ziua Naţională, anul trecut asistând, în pofida frigului pătrunzător, zeci de mii de oameni. Timp de o oră, au defilat, atunci, peste 1.600 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii, precum şi în jur de 150 de mijloace tehnice. Au survolat cerul 23 de aeronave militare – elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Şoim, F-16 Fighting Falcon.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.