Administrație

Cugir. Sistemul de iluminat public, modernizat cu fonduri nerambursabile de peste 3,4 mil. €

Sistemul de iluminat public din Cugir va fi modernizat printr-un contract de finanțare în valoare totală de peste 16,4 milioane de lei, majoritatea fonduri nerambursabile, semnat de către primarul Adrian Teban și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Crețu.

Contractul are o valoare totală de peste 16,4 milioane de lei, din care suma fondurilor nerambursabile solicitate este de 15,9 milioane de lei, respectiv peste 3,4 milioane de euro. Autorităţile locale estimează finalizarea proiectului până la data de 31 martie 2022, se arată într-un comunicat de presă a Agenției.

„Prin realizarea acestei investiţii urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor financiare, dar şi pentru a avea un sistem care va deservi populaţia pe o perioadă mai lungă de timp. Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranţa şi buna vizibilitate atât pentru toţi conducătorii auto, cât şi pentru cetăţeni”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban.

Investiţia propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED.

„Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, cu becuri noi, tip LED, cu eficienţă energetică ridicată, durată mare de viaţă, care vor asigura confortul corespunzător, atât în cazul sistemelor existente, cât şi în cazul celor nou create. În cadrul proiectului este prevăzută şi reabilitarea instalaţiilor electrice, a stâlpilor şi cablajelor acestora, precum şi implementarea sistemului care va asigura controlul individual al fiecărui corp de iluminat, astfel încât fiecare corp de iluminat să poată fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă în mod automat, conform unor programe prestabilite şi a unor senzori”, arată sursa citată.

Potrivit directorului general al ADR Centru, acesta este al doilea proiect semnat pe acest domeniu, privind iluminatul eficient, după cel din Gheorgheni, în Harghita.

„Din nou, edilii cugireni sunt printre primii în Regiunea Centru, care atrag fonduri europene pentru eficientizare energetică. În aceste condiții, prin toate proiectele Regio deja contractate în orașul Cugir, se vor utiliza fonduri în valoare totală de aproximativ 100 milioane lei, fie că vorbim de eficientizarea energetică a Maternității Spitalului, de crearea centrului de zi pentru vârstnici, cu cantină socială, ca și de modernizarea grădinițelor de la Școala Gimnazială «Iosif Pervain», la care se adaugă proiectul de bază, de îmbunătățire a mobilității urbane și de reducerea a poluării, prin investiții în infrastructură și sisteme moderne de transport public. Realizarea proiectelor europene în oraș este impusă de necesitatea de a realiza o infrastructură la standarde europene, astfel încât condițiile de trai din localitate să crească și de rezultate vor beneficia toți locuitorii din zonă, adică mai mult de 30.000 persoane, efectul obținut fiind creșterea confortului public”, a declarat, conform comunicatului, directorul general al ADR Centru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.