Economie

Protest pe șantierul lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda

Angajaţii unei firme subcontractante de pe lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda, care face legătura între Alba Iulia şi Aiud, au protestat luni, nemulţumiţi că din 18 noiembrie nu au mai primit material pentru a executa lucrările de terasament

Potrivit reprezentantului subcontractorului, sunt înregistrate către societate facturi neachitate de 4,5 milioane de lei.

„De o săptămână, firma Aktor (antreprenorul grec – nota red.) nu ne-a mai livrat material pentru realizarea terasamentelor, deşi a fost anunţată de către mine în urmă cu două trei săptămâni că se va termina acel material de unde am exploatat până în 18 noiembrie”, a declarat, luni, presei, şeful de şantier al firmei subcontractante, Marcotim Impex SRL, Mircea Rotar.

El a subliniat că angajaţii firmei vin în fiecare zi, la ora 6,00, pe şantier, dar nu au cu ce să lucreze, pentru că nu dispun de material (pământ şi balast) pentru umplutură şi realizarea terasamentelor.

Mircea Rotar susţine că a trimis notificări scrise nu numai antreprenorului grec, cât şi firmei de consultanţă – Kappa, dar și către CNAIR şi Direcţia Regională Cluj.

„Până în momentul de faţă, nu am primit absolut niciun răspuns”, a declarat şeful de şantier.

El a spus că Aktor înregistrează către Marcotim Impex SRL facturi scadente şi restante de 4,5 milioane de lei, echivalente pentru septembrie, parţial, şi octombrie, plus ce s-a lucrat în luna noiembrie, facturi în valoare de 3 milioane de lei.

Subcontractorul, care are 80 de utilaje dispuse pe acest şantier, este prezent pe lotul 2 din 6 august 2019. Până în 18 noiembrie, a realizat 510.000 metri cubi umplutură în terasamente, lucrări care au fost recepţionate atât de antreprenorul general, firma Aktor, cât şi de firma de consultanţă, a spus şeful de şantier.

Acesta speră ca, prin intermediul presei, să se sesizeze CNAIR-ul şi noul ministru al Transporturilor.

În iunie, când stadiul fizic al lucrărilor pe acest lot era de 50%, iar firma grecească avea datorii acumulate în valoare totală de 35 de milioane de euro către subcontractorii români şi către furnizori, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc, a ameninţat antreprenorul cu rezilierea contractului. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, antreprenorul promiţând că lotul 2 va fi dat în trafic până la sfârşitul anului.

„Managerul companiei din Grecia şi-a asumat că va aloca toate resursele necesare (…), şi-a asumat ca până la sfârşitul acestui an, indiferent de costurile sau de infuzia de capital pe care trebuie să o facă, va da în trafic acest lot”, a afirmat, în 27 iunie, Răzvan Cuc.

În lungime de peste 24 de kilometri, lotul 2 face legătura între Alba Iulia şi Aiud. Pe loturile 3 şi 4 se circulă de anul trecut. Lotul 1 se află, de asemenea, la stadiul de şantier.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.